Turul doi al alegerilor parlamentare din Franţa
În Franţa se votează astăzi în turul doi al alegerilor parlamentare, care i-ar putea aduce preşedintelui Emmanuel Macron o susţinere legislativă covârşitoare pentru aplicarea programului său politic.
Articol editat de Radio Resita, 18 iunie 2017, 18:22
Potrivit presei franceze, necunoscută este doar amploarea victoriei partidului prezidenţial „La République en Marche”.
Macron a votat surâzător de dimineaţă în staţiunea Touqueţ unde are o casă de vacanţă împreună cu soţia sa Brigitte.
Singurul motiv de îngrijorare ar putea fi absenteismul ridicaţ care în primul tur a doborât un record.
În patru ore de la deschiderea birourilor de votare, doar 17,75% dintre alegătorii francezi au votat cu aproape două procente mai puţin decât în primul tur. La Paris, prezenţă foarte scăzută, doar 10%.
De altfel, sondajele au preconizat un nou record de absenteism pentru astăzi. Au votat în cursul dimineţii, aşa cum ai spus tu, preşedintele Emmanuel Macron, dar şi premierul Edouard Philippe, iar acum o jumătate de oră şi fostul preşedinte Francois Hollande.
Secţiile de votare se închid la ora 18:00, cu excepţia marilor oraşe şi a capitalei, unde rămân deschise până la ora 20:00, 21:00 ora României, când vor fi anunţate şi rezultatele exit-poll-urilor.
Chiar dacă nu sunt la fel de personalizate ca prezidenţialele, au şi alegerile de astăzi vedetele lor. Lidera Frontului Naţional, Marine Le Pen, care nu a fost niciodată membră a Adunării Naţionale, are emoţii, după ce în primul tur a fost depăşită la procente de candidatul partidului prezidenţial „La République en Marche”.
Fostul premier socialisţ Manuel Valls, candidează independenţ după ce şi-a stricat relaţiile cu partidul, pentru că l-a susţinut la prezidenţiale pe Macron în detrimentul candidatului socialiştilor.
Alt personaj vizibil este liderul stângii radicale, Jean Melenchon, care a câştigat 20% în primul tur al prezidenţialelor, iar acum candidează la Marsilia. Tot astăzi se decide şi soarta a şase miniştri din actualul guvern, care au candidat pentru un loc în Adunarea Naţională. Dacă nu câştigă mandatul, vor fi demişi. RRA