Turcia: Un al doilea cutremur major, de magnitudine 7,4 Richter, s-a produs în aceeași regiune
UPDATE: La ora 12:24, un nou cutremur a avut loc în Turcia, în regiunea Ekinozu, conform USGS. Seismul a avut o magnitudine de 7,5 grade pe scara Richter. La scurt timp, a fost urmat de o replică de 5,8 grade.
Articol editat de Casandra Silitra, 6 februarie 2023, 13:16
Președintele Turciei, Recep Erdogan anunță că 912 persoane au murit și 5.383 sunt rănite, în urma cutremurului de azi-noapte. Autoritățile din Siria au declarat, de asemenea, că mai mult de 386 de persoane au decedat, dintre care 239 în regiunile Alep, Hama, Latakia și Tartus.
Astfel, numărul deceselor a trecut de 1200, însă Institutul american de geofizică (USGS) estimează că numărul victimelor ar putea ajunge la zece mii. Potrivit estimărilor USGS, există 47% șanse ca numărul victimelor să ajungă între 1.000 și 10.000 de persoane, 27% șanse ca acestea să ajungă între 100 și 1.000 și 20% șanse că numărul deceselor să fie între 10.000 și 100.000.
UPDATE, ora 10.45 641 de persoane au decedat în urma seismului de 7,8 pe scara Richter, conform celor mai recente anunțuri ale autorităților turce și siriene, citate de Associated Press și The Guardian.
UPDATE, ora 9.40 Fuat Oktay, vicepreședintele Turciei, a anunțat că 284 de persoane și-au pierdut viața și 2.323 au fost rănite.
UPDATE, ora 9.00 Un reprezentant al Ministerului sirian al Sănătății a informat că peste 237 de persoane au murit și circa 600 au fost rănite în Siria. Autoritățile turce nu au actualizat bilanțul oferit la ora 7.00 (ora României).
UPDATE, ora 8.20 Bilanțul victimelor a urcat la circa 200 de persoane decedate, potrivit agențiilor Reuters și Associated Press. Peste o sută sunt numai din Siria, din provinciile Hama, Alep și Latakia. În Turcia, cel mai recent bilanț rămâne cel de 76 de morți și 440 de răniți.
UPDATE, ora 7.00. Autoritatea pentru Situații de Urgență din Turcia anunță că 76 de persoane au fost confirmate ca fiind decedate, iar cel puțin alte 440 au fost rănite. În Siria, ministrul adjunct al Sănătății a declarat că cel puțin 42 de persoane au fost ucise în zonele controlate de guvern, dar medicii din zonele controlate de rebeli (cele mai afectate) raportează, de asemenea, zeci de morți. “Ne temem că sunt sute de decese”, a declarat pentru Associated Press un medic din orașul sirian Atmet.
UPDATE, ora 6.00. Sunt raportate 31 de decese în Turcia și în Siria. Guvernul Turciei cere ajutor internațional. Pe rețelele de socializare sunt informații privind prăbușirea mai multor zeci de clădiri. Una dintre ele a fost surprinsă chiar în momentul prăbușirii, de o cameră de supraveghre.
UPDATE, ora 5.30. Autoritățile locale spun că sunt zece persoane decedate, dar alte zeci sunt prinse sub dărâmături. Bilanțul victimelor este de așteptat să crească.
Cutremurul a fost unul de suprafață (17,7 km adâncime, potrivit USGS), dar a durat aproape un minut și s-a simțit până în Liban, Grecia, Siria, Israel și Cipru. A fost urmat, la circa zece minute, de o replică de 6,7 Richter, iar apoi de mai multe cutremure de 5 pe Richter.
Primele rapoarte arată că cel mai afectat este orașul Gaziantep din Turcia, cu două milioane de locuitori. Pe rețelele de socializare curg imagini cu clădiri prăbușite, dar oficialitățile turce încă nu au comunicat niciun bilanț.
Nouă minute mai târziu, la ora 3.26, în România, INFP a înregistrat un cutremur de 4,5 Richter și în Zona Vrancea, la o adâncime de 20 km. Constantin Ionescu, directorul INFP, a explicat pentru Biziday că între cele două cutremure nu există nicio legătură de cauzalitate: “Nu este nici o legătură între ele. Sunt plăci tectonice diferite. Dacă ar fi fost apropiate puteam să spunem că o falie a fost activată de altă falie și se activau și alte zone, precum Grecia sau Macedonia”.
biziday.ro