Trump cere abandonarea procesului împotriva sa în Congres
Donald Trump le cere senatorilor însărcinaţi să-l judece cu privire la ”incitare la insurecţie” să închidă imediat procesul împotriva sa, care are puţine şanse să conducă la o condamnare, dar care-l poate costa scump ca imagine, relatează AFP.
Articol editat de Valentina Adam, 9 februarie 2021, 11:53
Actul acuzării, adoptat după asaltul de la Capitoliu, la 6 ianuarie, este ”anticonstituţional în mai multe privinţe, deşi una singură este suficientă pentru a-l declara nul şi neavenit”, scriu avocaţii săi, David Schoen şi Bruce Castor într-o pledoarie de 78 de pagini, trimisă Camerei înalte a Congresului cu o zi înainte de deschiderea dezbaterilor.
”Să se dea curs acestei înscenări politice ar fi un pericol la adresa democraţiei noastre”, apreciază ei, prezentând astfel principală linie a apărării.
Donald Trump nu poate fi judecat în cadrul procedurii destituirii, pentru că el nu se mai află la putere, iar pledarea contrariului este, în opinia lor, ”complet ridiciolă”.
Acuzarea urma să trimită, la rândul său, ultimele argumente scrise Senatului, înaintea unui proces al cărui rezultat pare jucat dinainte. Constituţia stabileşte că este necesară o majoritate de două treimi în vederea unui verdict de culpabilitate. Or Senatul are 100 de membri, iar 45 de senatori republicani au anunţat că nu se consideră competenţi să judece ”un simplu cetăţean”.
În urmă cu un an, Camera superioară a Congresului l-a achitat pe Donald Trump, pe care l-a judecat cu privire la ”abuz de putere”, după ce a cerut Ucrainei să ancheteze cu privire la rivalul său Joe Biden.
De această dată el este acuzat de faptul că şi-a ”incitat” susţinătorii să invadeze sediul Congresului, în momentul în care aleşii certificau victoria democratului Joe Biden în alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie.
La o săptămână după această lovitură în forţă sângeroasă, şi în contextul în care mandatul la Casa Albă i se încheia peste o săptămână, el el a fost inculpat (”impeached”) a doua oară de către Camera Reprezentanţilor, majoritar democrată – un lucru care nu i s-a mai întâmplat vreunul preşedinte înaintea sa.
”Asta e o mascaradă”, ”nu există nicio şansă să fie condamnat”, a criticat senatorul republican Rand Paul.
”Singura întrebare este dacă vor convoca martori.Cât timp va dura?”, întreabă, la rândul său, Lindsey Graham.
Aceste probleme logistice sunt în continuare în suspans.
Procesul urmează să înceapă marţi, iar principala misiune a senatorilor este să se pună de acord asupra desfăşurării audierilor.
În mod normal, dezbaterile ar urma să aibă loc după-amiaza, de luni până sâmbăta, însă David Schoen, un evreu practicant, a cerut să poată respecta sabatul.
Indiferent de calendarul reţinut, republicanii şi democraţii par de acord să avanseze rapid, prinii pentru că nu vor să zăbovească asupra unei secvenţe stânjenitoare, care provoacă disensiuni în rândul lor, ceillalţi pentru că vor să se concentreze asupra priorităţii lor, de a aproba candidaţii şi legile lui Joe Biden.
Noul preşedinte, care a promis să acţioneze în vederea unei reconcilieri a Americii, s-a abţinut să intervină în acest proces.
Întrebat despre pedeapsa predecesorului său, Joe Biden s-a limitat luni să spună că ”a fost invitat să depună mărturie şi a refuzat”.
”Vom lăsa Senatul să gestioneze totul”, a declarat el într-o scurtă discuţie cu presa.
”El nu va petrece mult timp pentru a se uita la audieri, eventual deloc”, a anunţat o purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, care a subliniat că prioritatea preşedintelui este să obţină adoptarea unui plan de ajutor în vederea unei contracarări a efectelor pandemiei covid-19.
News.ro