SUA se confruntată cu temperaturi extreme, incendiu alarmant în California
Un val de „căldură extremă” loveşte zeci de milioane de americani în acest weekend, cu numeroase temperaturi record aşteptate în centru şi nord-est şi un incendiu care se răspândeşte alarmant în California, notează AFP.
„Oak Fire” a izbucnit vineri în comitatul Mariposa, în apropierea Parcului naţional Yosemite şi a uriaşilor săi arbori sequoia, şi s-a deplasat deja pe mai mult de 3.800 de hectare, distrugând zece proprietăţi şi avariind alte cinci, potrivit unui buletin de sâmbătă al Departamentului californian al pădurilor şi protecţiei împotriva incendiilor.
Articol editat de Todor Răzvan, 24 iulie 2022, 07:49
Mai multe drumuri au fost blocate şi s-a dispus evacuarea mai multor zone, în timp ce incendiul, de „activitate extremă” şi combătut de peste 500 de pompieri, nu era deloc sub control sâmbătă, potrivit sursei.
Peste 6.000 de persoane au fost evacuate, potrivit unui purtător de cuvânt al acestui organism, precizând ca angajaţi din diferite servicii s-au adunat din toată California pentru a da o mână de ajutor.
Responsabili citaţi de cotidianul Los Angeles Times au estimat că va trebui probabil o săptămână pentru a-l circumscrie.
Potrivit unui climatolog de la Universitatea California din Los Angeles, Daniel Swain, incendiul „s-a extins semnificativ în aproape toate direcţiile”, „în contextul unei încărcături mari de combustibil şi al secetei extreme”.
„Seria de incendii relativ modeste, nedistructive, care au lovit California până acum în acest sezon, pare să se încheie”, a scris el pe Twitter.
Vestul american a cunoscut deja incendii de o amploare şi intensitate excepţionale în ultimii ani, cu o prelungire foarte netă a sezonului incendiilor, fenomen pe care oamenii de ştiinţă îl atribuie schimbărilor climatice.
Martorii au postat pe reţelele sociale imagini cu un vârtej imens şi impresionant de fum gros care se ridica din pădure, ca o tornadă, un fenomen periculos de nori pirocumulus care poate alimenta incendiul.
Acest incendiu este una dintre cele mai dramatice consecinţe ale caniculei care a afectat Statele Unite în acest weekend, într-o zonă situată între California şi Oregon la vest, dar mult mai întinsă în centru şi nord-est.
„Căldura extremă va continua în centrul Statelor Unite şi se va răspândi în nord-est în acest weekend, cu multe recorduri de temperatură aşteptate să fie stabilite în întreaga regiune”, a anunţat Serviciul Naţional de Meteorologie (NWS).
„Aceasta căldură va alimenta fenomene meteorologice violente în nordul Vestului Mijlociu, cu o ameninţare importantă de vânturi distrugătoare, grindină mare şi câteva tornade”, a continuat NWS.
O căldură sufocantă a fost resimţită în special în capitala Washington, unde temperatura a cochetat cu bara simbolică de 100 de grade Fahrenheit (38 de grade Celsius). New Yorkul nu a fost cruţat, cu temperaturi apropiate de 35 de grade Celsius.
Temperatura ar putea ajunge şi la 43 de grade Celsius în unele zone din Utah (vest), Arizona (sud) şi în nord-est, potrivit NWS.
La Boston, unde primarul Michelle Wu a declarat „stare de urgenţă legată de căldură”, cu deschiderea unor locuri municipale pentru ca populaţia să se răcorească şi cu piscine cu program prelungit, duminică ar putea fi 37 de grade.
În această săptămână, preşedintele american, Joe Biden, a subliniat din nou „pericolul clar şi imediat” reprezentat de schimbările climatice, „o ameninţare existenţială pentru naţiunea noastră şi pentru lume”. Dar marja lui de manevră este limitată în Congres şi de către Curtea Supremă.
Planeta a înregistrat deja mai multe valuri de căldură anul acesta, precum în iulie în Europa de Vest sau în India în martie-aprilie. Înmulţirea lor este un semn inconfundabil al schimbărilor climatice, potrivit oamenilor de ştiinţă.
În iunie 2021, un „dom de caldură” extrem de rar a semănat haos pe coasta de vest a Statelor Unite şi a Canadei, făcând peste 500 de morţi şi provocând incendii majore, cu temperaturi care s-au apropiat de 50 de grade Celsius.