Se caută soluţii pentru protejarea pădurii amazoniene
Peru şi Columbia au propus marţi ţărilor din regiunea amazoniană organizarea unei reuniuni de urgenţă, pe 6 septembrie, pentru a coordona măsurile destinate apărării celei mai întinse păduri tropicale de pe planetă, cuprinsă acum de incendii, informează AFP.
Articol editat de Casandra Silitra, 28 august 2019, 07:43
Preşedintele peruvian Martin Vizcarra şi omologul său columbian Ivan Duque „au căzut de acord să convoace o reuniune a şefilor de stat şi de guvern din regiunea amazoniană la Leticia (în Columbia), pe 6 septembrie, pentru unirea eforturilor” în vederea protejării pădurii amazoniene, potrivit unui comunicat dat publicităţii la încheierea unei întâlniri între cei doi şefi de stat desfăşurată în oraşul peruvian nordic Pucallpa.
Oraşul Leticia, situat în extremitatea sudică a Columbiei, se află în plină pădure amazoniană, la frontiera Columbiei cu Brazilia şi Peru.
Obiectivul întâlnirii este acela de a „stabili un Pact ce va permite conservarea (Amazoniei), o dezvoltare şi o exploatare durabile în beneficiul comunităţilor locale, cu respectarea deplină a suveranităţilor naţionale”, precizează comunicatul de presă.
„Astăzi trebuie să ne exprimăm la nivel prezidenţial şi să încheiem acest pact pentru a coordona toate acţiunile noastre de protejare a Amazoniei”, a declarat presei preşedintele columbian.
Amazonia este „patrimoniul nostru, unde ne exercităm suveranitatea, (dar) este şi un plămân ce serveşte lumea prin captarea gazelor cu efect de seră, colectarea surselor de apă şi prin protejarea biodiversităţii”, a adăugat Ivan Duque.
Omologul său peruvian a evocat necesitatea „unui angajament în faţa acestei realităţi importante care nu beneficiază de atenţia pe care o merită”.
Amazonia, unde incendiile continuă să facă ravagii, se află în centrul unei crizei de mediu şi a tensiunilor diplomatice dintre Brazilia şi ţările europene, în special Franţa.
Un procent de 60% din suprafaţa Amazoniei se găseşte pe teritoriul Braziliei, restul întinzându-se în Bolivia, Columbia, Ecuador, Guyana franceză, Peru, Surinam şi Venezuela.
sursa – agerpres.ro