Roata se întoarce. ISIS, atacat furibund de trupele rusești
Articol editat de Mirabela Afronie, 26 septembrie 2015, 06:00
Pușcașii marini ruși au intrat săptămâna aceasta, pentru prima dată în luptă de la desfășurarea lor în Siria. Brigada de pușcași marini 810 a lansat alături de forțele siriene și de trupele speciale Hezbollah un atac asupra forțelor ISIS la baza aeriana Kweiris, la est de Alep.
Operațiunea s-a desfășurat în ciuda asigurărilor date de președintele Putin premierului Netanyahu cu numai trei zile înainte – pe 21 septembrie – că forțele Moscovei doar apără interesele ruse în Siria și nu se vor angaja în luptă alături de armata siriană și de trupele Hezbollah, informează Debka.
Forțele ISIS care apără baza aeriană de la Kweiris sunt conduse de luptători ceceni, liderul lor fiind Abu Omar Al-Shishani, considerat unul dintre cei mai periculoși teroriști ai grupării.
Al-Shishani, în vârstă de 27 de ani, provine din enclava cecenă Pankisi din Georgia, ca mulți alți ceceni care s-au alăturat ISIS din 2012 încoace, relateaza evz.ro. Totuși, nu doar combaterea luptătorilor ceceni a fost motivul pentru care trupele ruse au primit ordinul de a ataca baza aeriană de la Kweiris. Acestea se pregătesc să spargă asediul rebelilor asupra Alep, al doilea oraș ca mărime din Siria.
Ca un prim pas, rușii vor să prevină tăierea Autostrăzii 5 Alep – Damasc de către jihadiști, urmărind să o mențină deschisă pentru ca armata siriană să aibă cale liberă pentru a aduce întăriri și echipamente militare în oraș.
Ofensiva pentru a recuceri baza aeriană Kweiris, care a căzut în mâinile ISIS la jumătatea lunii iunie, este primul pas pentru eliberarea de teroriști a zonei Alepului. Pe de altă parte, site-ul israelian citat avertizează asupra lipsei de substanță a informațiilor, provenind mai ales din Statele Unite, care sugerează că Putin, dezamăgit de lipsa de dorință a administrației Obama de a stabili o colaborare între US Air Force și trupele ruse pentru combaterea ISIS, va încerca să obțină o întrevedere cu Obama cu ocazia Adunării Generale a ONU din 26 septembrie. În realitate, aceste informații ar avea rolul unei perdele de fum pentru criza serioasă a războiului Statelor Unite împotriva teroriștilor.
În timp ce Rusia a concentrat trupe și echipamente ultra-moderne în Siria, stabilindu-și baze și lansând acțiuni ofensive, eforturile anti-teroriste ale Statelor Unite, câte erau ele, au primit o serioasă lovitură prin anunțul demisiei generalului John Allen din fruntea Coaliței Internaționale împotriva ISIS, la începutul lunii noiembrie.
Surse din anturajul generalului au vorbit despre frustrarea acestuia față de „proasta gestionare a războiului anti-ISIS de către Casa Albă și eșecul de a-i aloca resursele adecvate”.
Faptul că forțele ruse au lansat ofensiva asupra ISIS la scurt timp după anunțul viitoarei demisii a generalului Allen demonstrează că Putin nu are nici un gând să-l aștepte pe Obama.
Pe de altă parte, subliniază Debka, este pentru prima dată în 41 de ani, de la războiul de uzură împotriva forțelor israeliene în Golan, că trupe ruse luptă alături de armata siriană. Este de asemenea pentru prima dată când o putere mondială, cum este Rusia, se aliază într-un război cu o grupare controversată precum Hezbollah, scoasă abia în luna martie de pe lista organizațiilor teroriste de către Statele Unite.