Raport FMI privind economia mondială: Economiile Spaniei și Italiei vor fi printre cele mai afectate
Fondul Monetar Internațional a revizuit în scădere semnificativă estimările privind evoluția economiei mondiale în acest an, efectele negative ale pandemiei de coronavirus fiind mai accentuate decât s-a anticipat.
Articol editat de Mirabela Afronie, 25 iunie 2020, 08:27
Potrivit celui mai nou raport privind economia mondială publicat miercuri, dacă în aprilie FMI estima că economia globală va înregistra anul acesta un declin de 3%, conform noilor previziuni, contracția va fi de 5%.
Economia americană ar urma să scadă cu 8%, în timp ce Zona Euro ar urma să înregistreze un declin de 10,2%. Economiile Spaniei și Italiei vor fi fiind printre cele mai afectate, conform prognozelor companiei de evaluare a riscurilor Coface.
Se estimează că insolvențele vor crește cu 22%, în Spania și cu 37% în Italia până în 2021, raportat la nivelurile de anul trecut.
Autorii analizei explică faptul că situația financiară actuală a companiilor din Spania și Italia este mai sănătoasă decât în perioada care a precedat criza financiară globală din 2009, firmele spaniole reușind până în trimestrul al treilea al anului trecut să își reducă semnificativ datoria, cu 20 de puncte procentuale, iar cele italiene și-au îmbunătățit de asemenea situația financiară, chiar dacă într-o mai mică măsură.
Cu toate acestea, cu o ponderea datoriei de 50% din active, întreprinderile din Italia sunt acum cele mai îndatorate, raportat la companiile din marile economii europene, iar firmele supraîndatorate nu se pot dezvolta ulterior, spun experţii Coface. Aceștia estimează că vulnerabilitatea firmelor va fi diferită, în funcție de sectoarele în care activează și de dimensiunile lor.
Astfel, principalii producători de autovehicule ar putea fi în dificultate din cauza obiceiului de a menține o lichiditate scăzută, iar în ceea ce privește sectoarele de vânzare cu amănuntul și construcții, cu datorii mari și rate scăzute de acoperire a dobânzii proiectate, acestea par deosebit de vulnerabile, la fel ca și micii producători de textile din Italia.”
În ceea ce privește România, FMI se așteptă ca economia să înregistreze o contracție de 5%.
Previziunile FMI arată o creștere explozivă a ratei șomajului în țara noastră, de la 3,9% anul trecut până la 10% anul acesta.