Procesiunea cu sicriul Elisabetei a II-a a ajuns la Palatul Westminster
Sicriul cu corpul Elisabetei a II-a a ajuns, miercuri, la Palatul Westminster, la capătul unei procesiuni emoţionante ce a început de la poarta Palatului Buckingham, transmit agenţiile de presă.
Articol editat de Valentina Adam, 14 septembrie 2022, 21:07
Cortegiul a înaintat în sunetele unor marşuri funebre de Beethoven, Mendelssohn şi Chopin, interpretate de o fanfară militară. Orologiul Big Ben a bătut la intervale de câte un minut în timp ce procesiunea funerară înainta spre Westminster Hall.
Regele Charles al III-lea a condus familia regală în procesiune, mergând în urma sicriului. Sora sa, Anne şi fraţii lor, Andrew şi Edward au însoţit cortegiul funebru pe jos, alături de nepoţii reginei, prinţii William şi Harry. Membrii familiei regale au salutat în momentul trecerii pe lângă cenotaf (monument funerar), în timp ce prinţul Harry a înclinat capul.
Cortegiul a înaintat prin centrul Londrei, iar unii oameni dintre cei care asistau la procesiune de pe marginea drumului au aruncat trandafiri galbeni în calea sicriului suveranei.
De asemenea, din procesiune au făcut parte şi membrii loiali ai personalului reginei, printre care doi dintre pajii acesteia şi intendentul palatului, care a mers direct în faţa sicriului. Secretarul privat al reginei, Sir Edward Young, a făcut de asemenea parte din procesiune, la fel ca şi Vice-Amiralul Sir Tony Johnstone-Burt, deţinătorul titlului de Master of the Household la Palatul Buckingham.
Transportat pe un afet de tun tras de cai şi încadrat de soldaţi în ţinute de gală, sicriul era învelit în drapelul regal peste care a fost aşezată coroana imperială, împodobită cu 2.868 de diamante şi alte pietre preţioase, dintre care 17 safire, 11 smaralde şi 269 de perle. Confecţionată în 1937 de bijutierul coroanei Garrad & Co pentru regele George al VI-lea, această coroană reia modelul celei confecţionate în 1838 pentru regina Victoria, cu baza căptuşită în blană de hermină. Printre numeroasele nestemate care o decorează, în partea anterioară se află un diamant gigantic de 317 carate, Cullinan II, cunoscut şi sub numele de a ”doua Stea a Africii”.
Acelaşi afet de tun a fost folosit şi pentru înmormântările mamei şi tatălui Elisabetei a II-a, Elisabeth Bowes-Lyon (regina-mamă Elisabeta) şi respectiv regele George al VI-lea al Regatului Unit.
După un serviciu religios ce se va desfăşura la Westminster Hall, sicriul va fi expus pentru public începând de la ora locală 16:00 până luni la ora 05:30. Sute de mii de oameni sunt aşteptaţi să-şi ia rămas bun de la populara suverană care a domnit timp de 70 de ani şi 7 luni, stabilind un record de longevitate pentru monarhia britanică.
La scurt timp după ce sicriul a ajuns la Westminster Hall, preşedintele american Joe Biden a anunţat că a vorbit miercuri cu regele Charles al III-lea pentru a-i transmite condoleanţe.