Procedură de infrigement împotriva României din cauza cotelor TVA
O procedură de infrigement a fost deschisă împotriva României din cauza cotelor TVA.
Articol editat de Oana Nicolae, 1 februarie 2025, 11:43
Comisia Europeană a decis vineri, 31 ianuarie 2025 să trimită o scrisoare de punere în întârziere către România, Belgia, Bulgaria, Grecia, Spania, Lituania și Portugalia. Acestea nu au comunicat CE măsurile de transpunere completă a Directivei UE 2022/542 în ceea ce privește cotele taxei pe valoarea adăugată, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.
Statele membre UE trebuiau să comunice transpunerea completă a Directivei în legislația națională până la 31 decembrie 2024.
Directiva permite o utilizare mai amplă a cotelor TVA reduse. Vorbim inclusiv taxe zero pentru produsele esențiale, cum sunt alimente, produsele farmaceutice sau cele folosite pentru uz medical.
„Statele membre pot scuti livrările de bunuri și prestările de servicii efectuate pe teritoriul lor de către persoane impozabile care sunt stabilite pe teritoriul respectiv și a căror cifră de afaceri anuală la nivel de stat membru, aferentă acelor livrări de bunuri și/sau prestări de servicii, nu depășește plafonul stabilit de acele state membre pentru aplicarea acestei scutiri. Plafonul respectiv nu poate depăși 85.000 euro sau echivalentul în monedă națională. Statele membre pot stabili plafoane diferite pentru sectoare economice diferite, pe baza unor criterii obiective. Totuși, niciunul dintre aceste plafoane nu poate depăși plafonul de 85.000 euro sau echivalentul în monedă națională”, conform Directivei.
Prin urmare, Comisia Europeană a decis să trimită o scrisoare de punere în întârziere către aceste state membre UE pentru a finaliza transpunerea și a notifica măsurile lor Executivului comunitar. Statele menționate au acum la dispoziție două luni pentru a răspunde solicitărilor CE. În absența unui răspuns satisfăcător, Comisia Europeană ar putea decide să emită un aviz motivat.
Procedura de „infringement” este declanșată de către Comisia Europeană împotriva statelor care nu își respectă obligațiile comunitare. În prima etapă, Comisia redactează o “scrisoare de punere în întârziere“ pe care o transmite statului respectiv. În document sunt precizate încălcările legislației comunitare. Cea de-a doua etapă dă posibilitatea statului membru de a se apăra. Următoarea etapă o reprezintă “Avizul motivat”, adică ultima avertizare a Comisiei înaintea sesizării Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.
Sursă: Agerpres