Premiul Oscar pentru cel mai bun film – Birdman
Povestea unui actor care a interpretat un personaj celebru dar acum uitat, ‘omul-pasăre’, spusă de regizorul mexican Alejandro G. Inarritu, a câştigat 4 premii Oscar. Inarritu le-a mulţumit tuturor celor prezenţi la ceremonie pentru că au avut răbdarea de a urmări acest ‘film nebun’.
Articol editat de Mirabela Afronie, 23 februarie 2015, 08:24
Filmul ‘Birdman’, care a reuşit să oglindească Hollywood-ul şi condiţia actorilor, este marele câştigător al celei de-a 87-a ediţii a Premiilor Oscar, obţinând premiile pentru cel mai bun film, regie şi scenariu, dar a produs şi cea mai mare dezamăgire pentru actorul din rolul principal, Michael Keaton, care deşi era considerat marele favorit, a pierdut Oscarul în faţa lui Eddie Redmayne.
Povestea unui actor care a interpretat un personaj celebru dar acum uitat, ‘omul-pasăre’, spusă de regizorul mexican Alejandro G. Inarritu, a câştigat 4 premii Oscar. Inarritu le-a mulţumit tuturor celor prezenţi la ceremonie pentru că au avut răbdarea de a urmări acest ‘film nebun’.
Eddie Redmayne a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal cu portretul pe care i-l face celebrului astrofizician britanic Stephen Hawking în ‘The Theory of Everything’, reuşind surpriza de a-l învinge pe favoritul acestei categorii, Michael Keaton.
La celelalte trei categorii de Oscar pentru actorie au câştigat marii favoriţi. De cinci ori nominalizată, Julianne Moore a câştigat Oscarul pentru cea mai bună actriţă cu portretul unei profesoare universitare care află că suferă de Alzheimer în ‘Still Alice’. Patricia Arquette a câştigat Oscarul pentru rol secundar feminin cu interpretarea unei mame singure, care se luptă să crească doi copii, în ‘Boyhood’, în timp ce J.K. Simmons a câştigat premiul pentru rol secundar masculin cu interpretarea unui tiranic profesor de muzică în ‘Whiplash.’
Ca o consolare, fiecare dintre cele opt filme care au fost nominalizate la categoria regină a Oscarurilor, cel mai bun film, au primit cel puţin un premiu Oscar la alte categorii. Marele învins al serii poate fi considerat filmul ‘Boyhood’ al regizorului Richard Linklater. Unic prin faptul că a fost filmat de-a lungul a 12 ani cu aceeaşi distribuţie, filmul despre bucuriile şi problemele unei familii obişnuite a primit şase nominalizări dar a câştigat un singur premiu.
‘The Grand Budapest Hotel’, coloratul film al lui Wes Anderson, s-a dovedit popular printre cei 6.100 de membri ai Academiei americane de Film care votează laureaţii premiilor Oscar, obţinând 4 premii din 9 nominalizări.
‘Whiplash’, filmul independent despre un tânăr care aspiră să devină baterist de jazz şi despre profesorul său foarte dur, în regia lui Damien Chazelle, a câştigat trei premii Oscar.
Filmul polonez ‘Ida’, în regia lui Pawel Pawlikowski a obţinut Oscarul pentru cel mai bun film străin. Premiul pentru cel mai bun documentar a fost câştigat de ‘Citizenfour’, un film în regia lui Laura Poitras despre cazul lui Edward Snowden, fost angajat al Agenţiei Naţionale de Securitate a SUA care a dezvăluit detalii despre programele de supraveghere derulate de această agenţie.