O atracție turistică majoră în Italia – vulcanul Campi Flegrei din Napoli
Articol editat de Mirabela Afronie, 7 iunie 2016, 09:28
Cu toate acestea, zona de uscat se poate vizita cu ușurință și a devenit o atracție pentru turiști. ”Suntem în interiorul unui vulcan. Acesta este unul dintre numeroșii crateri care formează depresiunea vulcanică din Campi Flegrei, un aparat vulcanic foarte exploziv în trecut. Cenușa acestui vulcan a ajuns, cu mii de ani în urmă, până în Rusia, în Siberia, ceeea ce vă face să înțelegeți cât este de periculos, în cazul în care se activează. Este o zonă foarte bine supravegheată, așa cum este și Vezuviu. Aici avem vulcani care respiră, care trăiesc” – explică pentru Radio România Actualități, Francesco Peduto, președintele Consiliului Național de Geologi.
Vulcanul activ Campi Flegrei are 24 de fisuri vulcanice şi mai multe cratere, majoritatea în mare. Chiar dacă nu a mai erupt din secolul al XII-lea, craterul Solfatara a creat un peisaj bizar, parcă dintr-o altă lume, de bălți clocotitoare de noroi și fumarole, aruncând în aer gaze la temperaturi de peste 150 de grade Celsius.
”Ultima manifestare importantă a avut loc în jurul anilor 1500, când într-o singură noapte s-a format un munte, care a fost numit Muntele Nou, deoarece a apărut pe neașteptate în mai puțin de 24 de ore” mai ne povestește Francesco Peduto.
Acest vulcan, ca și ceilalți 5 activi din Italia – Vezuviu, Etna, Ischia, Stromboli și Vulcano – atrag zeci de mii de turiști ca un magnet, iar orașele din zonele în care se găsesc aceștia se folosesc de apele termale, bogate în sulf și alte minerale pentru a construi adevărate stațiuni balneo. Turiștii vizitează în special craterul Solfatara, băile de acolo, Templul lui Serapide, Catelul Baia, așa-zisa piscină Mirabillis și lacurile Lucrino și d’Averno.
Deși pare incredibil acest vulcan prezintă un risc chiar mai mare decât Vezuviu. Campi Flegrei este un vulcan inactiv de 4.000 de ani, care însă a început să se trezească la viață.
În ultimii ani s-au înregistrat aproape 1.000 de cutremure mici numai în zona orașului Napoli. Seismele nu au provocat pagube mari, însă au tras un semnal de alarmă important, deoarece potrivit specialiștilor de la Institutul Național de Geofizică și vulcanologie din Italia, ele provin de la gigantul Campi Flegrei.
Sursa: romania-actualitati.ro