Numărul falimentelor din Uniunea Europeană este în creştere
Numărul falimentelor din Uniunea Europeană este în creştere. În al doilea trimestru al acestui an s-a înregistrat o majorare cu 8,4 procente faţă de primul trimestru. România are o creştere extrem de mică la acest capitol, de 0,5%. Ţara noastră înregistrează şi o creştere bună a Produsului Intern Brut, însă inflaţia este mai mare decât media europeană.
Articol editat de Daiana Rosca, 19 august 2023, 07:59
Falimentele din Uniunea Europeană au ajuns la cel mai mare nivel de după 2015, anul când a început colectarea datelor pe acest segment. Un alt indicator negativ este cel al companiilor nou înregistrate, o scădere de 0,6 procente faţă de primul trimestru. Cu toată această diminuare, datele Eurostat arată că numărul înregistrărilor este în general mai mare decât cel din perioada 2015-2022. Revenind la falimente, creşterea s-a înregistrat în toate domeniile, cele mai multe în sectorul HoReCa, 23 de procente şi transport, 15,2 procente. Urmează sectorul educaţional, sănătatea şi activităţile sociale.
Comparând cu ultimul trimestru dinainte de pandemie, diferenţa este şi mai mare, cu un plus de 82 de procente în domeniul HoReCa şi 56 de procente în transporturi. Singurele sectoare care au înregistrat mai puţine falimente sunt industria şi construcţiile. Printre ţările cu cele mai puţine falimente de la un trimestru la altul în 2023 se numără România, cu un plus de 0,5 procente faţă de 8,4 procente, cât este media europeană. Pe de altă parte însă, România înregistrează o scădere mult mai mare la numărul companiilor nou înregistrate: minus 7 procente, în condiţiile în care media europeană este de minus 0,6 procente.
Însă un element pozitiv în privinţa ţării noastre reiese din datele preliminare privind creşterea Produsului Intern Brut din trimestrul doi faţă de începutul anului: 0,9 procente, pentru moment, numărul patru în Uniunea Europeană. Şomajul din România rămâne la cote mai scăzute decât în Uniunea Europeană – 5,4 procente, faţă de 5,9 procente. În schimb, inflaţia din ţara noastră este mai mare.
Datele din luna iunie arată o inflaţie de 9,3 procente, faţă de media europeană de 6,4 procente. La fel, producţia industrială a înregistrat o scădere în luna iunie faţă de luna precedentă, în speţă, minus 2,1 procente, în timp ce media europeană arată o creştere de 0,4%/dsirbu
Sursa foto: pixabay