Motivele succesului ISIS în rândul tinerilor europeni
Articol editat de Mirabela Afronie, 19 decembrie 2015, 13:26
Cum este posibil ca tineri și tinere europene care în aparență nu au nicio legătură cu obiectivul așa-numitului Stat Islamic (ISIS) – acela de a impune un califat în Irak și Siria – să ajungă să renunțe la tot și să se alăture cauzei organizației teroriste, dorindu-și să devină mujahedini sau să susțină și să promoveze îndemnurile la comiterea de atentate și alte acte extreme îndreptate în mod nediscriminat împotriva nemuslmanilor?
Experții în antiterorism susțin că există un amestec de factori care contribuie la capacitatea de mobilizare și de atracție către jihadul islamic pornit de ISIS împotriva „necredincioșilor” occidentali. Unul dintre motivele succesului pe care propaganda ISIS îl are în rândul tinerilor europeni constă în faptul că le oferă acestora un ideal în fața societății consumului pe care le-o oferă Occidentul. Viziunea aceasta este susținută nu doar de imamii fundamentaliști, ci și de predicatorii din Europa care răspândesc imagini ale unui „Occident fără Dumnezeu”, arogant, materialist și decadent.
În același timp, în prezent, terenul european este fertil pentru astfel de idei, iar actuala situație din Europa facilitează reafirmarea islamului fundamentalist care privește societatea occidentală ca fiind coruptă și imorală și tocmai de aceea o atacă, nu pentru că ar adera la o religie imperfectă (după părerea lor), ci pentru că nu aderă la nicio religie.
Tinerii recrutați devin „amplificatoare umane” în mâinile ISIS care reușește astfel prin intermediul a mii de conturi pe Facebook și Twitter să-și disemineze mesajul de ură, fără ca nimic să-i împiedice influența.
O soluție ar fi – susțin experții – crearea „unei armate” la fel de dedicate și de numeroase care să ofere mărturii legate de viața sub califatul ISIS. Este vorba, de exemplu, despre mărturii ale sirienilor care au reușit să fugă și s-au refugiat în Europa – tocmai pe tărâmul necredicioșilor -, o adevărată lovitură pentru propaganda organizației teroriste care încearcă să reaprindă spiritul cel mai violent al jihadului, îndemnându-i pe musulmanii din lumea întreagă să le fie alături.
Un alt factor deosebit de important este cel socio-economic. Europa se confruntă cu un mare nivel al șomajului în rândul tinerilor care devin ostili din cauza lipsei speranțelor și a perspectivelor. Ei reprezintă principalul bazin de recrutare pentru cauzele islamiste.
Astfel, guvernele țărilor europene sunt obligate să acorde mai multă atenție fenomenului radicalizării și să se întrebe care sunt erorile ce fac să nu funcționeze societățile lor și să pună în funcțiune mecanisme pentru a le evita pe viitor.
O monitorizare mai eficientă a agenților de radicalizare, încurajarea ocupării forței de muncă în rândul tinerilor, o mai bună integrare a comunităților de imigranți sunt măsuri care ar putea împiedica proliferarea mesajului urii.
Rador