Membru al Guvernului britanic: Daily Mail a publicat articole „neadevărate” despre imigranţii români
Sursa: Mediafax
Articol editat de Radio Resita, 3 februarie 2014, 22:09
Membri ai Camerei Lorzilor i-au recomandat, luni, lordului Wallace de Saltaire să transmită miniştrilor Guvernului britanic să nu utilizeze un limbaj inflamator în dezbaterile despre minorităţile etnice. Însă reprezentatul Guvernului britanic în Camera Lorzilor a replicat că problema ar trebui adusă în atenţia „redactorului-şef al publicaţiei Daily Mail” mai degrabă decât Guvernului. „A existat un limbaj absurd şi unele articole total neadevărate, în decembrie, despre suplimentarea curselor aeriene, a autocarelor şi aşa mai departe. Este o situaţie foarte nefericită într-o societate deschisă, liberă şi democratică”, a subliniat politicianul liberal-democrat.
Numărul cetăţenilor români ajunşi în Marea Britanie în ianuarie 2014, după eliminarea restricţiilor pe piaţa britanică a muncii, nu este mai mare decât al celor veniţi în ianuarie 2013, a declarat duminică Ion Jinga, ambasadorul României la Londra. „Departamentul consular al Ambasadei României nu a înregistrat în ianuarie 2014 o creştere a numărului serviciilor solicitate de cetăţeni români comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut”, a precizat Ion Jinga.
Jinga a confirmat că ambasada nu poate şti cu precizie numărul românilor care vin în Marea Britanie, însă a insistat că, în mod evident, nu a existat niciun val de imigranţi români după 1 ianuarie 2014, când au fost eliminate restricţiile pe piaţa britanică a muncii.
Ambasadorul român a criticat diversele estimări privind numărul românilor şi bulgarilor care ar veni în Marea Britanie, notând că este vorba de „un teren deschis speculaţiilor exploatate de presa tabloidă şi de politicienii xenofobi”. „Presa conturează opinia publică şi, după cum putem vedea, există o distanţă clară între predicţii, percepţii şi realitate în privinţa imigranţilor români din Marea Britanie”, a încheiat Jinga.
Jon Danzig, un jurnalist britanic împreună cu care gândul.info a realizat ancheta în urma căreia s-a descoperit că mare parte dintr-un articol al Daily Mail despre invazia iminentă a românilor şi bulgarilor este fals, a depus o plângere la adresa tabloidului britanic. Reclamaţia a fost prezentată pe 20 ianuarie Comisiei pentru monitorizarea presei (PCC), organismul de reglementare al presei scrise din Marea Britanie, invocându-se încălcarea mai multo articole din codul de bune practici al editorilor britanici.
Aproape 80 la sută dintre britanici cred că modul în care presa prezintă subiectele despre minorităţi, inclusiv despre imigranţi, încurajează discriminarea, potrivit unui sondaj realizat la jumătatea lunii ianuarie, în contextul polemicilor despre români, Autoritatea audiovizuală (Ofcom) fiind sesizată despre această situaţie. Potrivit unui sondaj de opinie efectuat de Institutul „Runnymede Trust” la comanda ziarului The Independent, 78 la sută dintre respondenţii britanici de toate etniile consideră că presa britanică încurajează discriminarea prin modul de abordare a subiectelor despre grupurile minoritare. Sondajul a fost efectuat pe un eşantion reprezentativ pentru diversitatea etnică din Marea Britanie, dar preocupările privind impactul relatărilor de presă există şi în rândul albilor din Marea Britanie, notează The Independent. „Concluziile sondajului coincid cu intensa acoperire mediatică a presupusei veniri în Marea Britanie a noilor imigranţi din România şi Bulgaria după eliminarea restricţiilor pe 1 ianuarie. În rândul respondenţilor est-europeni, 89 la sută dintre ei cred că abordarea mass-media contribuie la intensificarea rasismului, ei reprezentând grupul etnic cel mai îngrijorat de aceste tendinţe, după comunitatea pakistaneză” (cu 94 la sută), precizează The Independent.
În acest context, voci ale opoziţiei laburiste au cerut sesizarea Oficiului pentru Comunicaţii (Ofcom), organismul guvernamental responsabil de supravegherea audiovizualului şi telecomunicaţiilor, inclusiv a presei online.
Sursa: Mediafax