Italia și-a ridicat nivelul de alertă
Articol editat de Mirabela Afronie, 20 ianuarie 2015, 10:14 / actualizat: 20 ianuarie 2015, 15:27
Italia şi-a ridicat nivelul de alertă. Nouă clandestini au fost expulzaţi, iar alţi 300 sunt ţinuţi sub strictă observaţie.
Guvernul de la Roma va înfiinţa o procuratură antiterorism pe modelul procuraturii antimafia.
Nu în ultimul rând, şeful diplomaţiei de la Roma propune înfiinţarea unei agenţii comune de securitate şi informaţii la nivelul Uniunii Europene.
Nivelul de alertă teroristă a ajuns la 7 din 10 pentru forţele de ordine din Italia.
Ministrul de interne Angelino Alfano a anunţat că, în mai puţin de o lună, 9 clandestini au fost expulzaţi din Peninsulă, imigranţi declaraţi periculoşi pentru siguranţa ţării.
Este vorba de 5 cetăţeni din Tunisia, unul din Egipt, altul din Maroc şi, ultimul, din Pakistan. Totodată, sunt cercetaţi şi 5 italieni, rezidenţi în Siria.
Şi lista nu se opreşte aici. Până acum au fost controlaţi aproximativ 150 de clandestini, posibil colaboratori ai grupurilor teroriste, iar alţii 300 din opt centre de primire a imigranţilor din Peninsulă sunt ţinuţi sub observaţie.
Ca reacţie la atacul terorist de la Paris, Italia şi-a intensificat măsurile de securitate în special în aeroporturi, în gări, în zona băncilor, a instituţiilor de învăţământ şi a lăcaşurilor religioase – aşa cum aminteşte şi ministrul de interne, Angelino Alfano.
„În ţara noastră, noi putem spune că am făcut tot ceea ce este necesar pentru a preveni în minimul posibil ameninţările”, a declarat ministrul de interne.
La câteva ore după întâlnirea miniştrilor de externe ai Uniunii Europene de la Bruxelles, de luni, şeful diplomaţiei italiene, Paolo Gentiloni, a declarat că ţările Uniunii Europene au nevoie de o agenţie comună de securitate şi de informaţii pentru a combate terorismul.
„Există un discurs despre ţări ca Italia, care are în centrul atenţiei o politică de securitate pentru imigranţi, ţări care necesită un sprijin, dar nu va fi uşor să realizăm un schimb de informaţii între diverse ţări europene, între forţele anumitor ţări europene, care să ducă la o strânsă colaborare în planul de prevenire a ameninţărilor teroriste”, a spus Paolo Gentiloni.
Totodată, ministrul italian de externe consideră că acesta ar reprezenta un prim pas pentru o politică externă de securitate.
Sursa: RRA