Grecia, sancţionată pentru nerespectarea legislaţiei europene privind deşeurile
Articol editat de Mirabela Afronie, 8 septembrie 2016, 19:48
Reamintim că, prin decizia din 10 septembrie 2009, instanţa a constatat că Grecia nu a recurs la punerea în aplicare a directivei privind deşeurile, mai exact s-a constatat ca nu s-a creat o reţea integrală şi adecvată de instalaţii de eliminare a deşeurilor periculoase, în conformitate cu care se aplică metodele cele mai potrivite pentru a asigura un nivel ridicat de protecţie a mediului şi a sănătăţii publice. Mai mult decât atâţ Grecia nu a luat toate măsurile necesare pentru asigurarea respectării normelor privind recuperarea şi eliminarea deşeurilor, autorizarea şi funcţionarea depozitelor de deşeuri.
În 2014, Comisia Europeană, având în vedere faptul că Grecia nu a luat măsurile necesare pentru a se conforma deciziei din 2009, până la termenul stabilit la data 25 martie 2013, a decis să aducă în faţa instanţei a doua acţiune împotriva acestei ţări si a solicitat impunerea de sancţiuni financiare.
Prin decizia luată acum, instanţa constată că Grecia tot nu a luat toate măsurile necesare pentru punerea în aplicare a deciziei 2009. Mai exacţ conform termenului final stabilit pe 25 martie 2013, Grecia nu a adoptat încă un plan specific pentru gestionare a deşeurilor periculoase şi reţea integrală şi adecvată de instalaţii de eliminare a deşeurilor periculoase sau de a pune în aplicare gestionarea „deşeurilor istorice” (deşeuri vechi, depozitate temporar în locuri care nu sunt destinate acestui scop) este în conformitate cu specificaţiile necesare.
Tribunalul consideră că, în plus faţă de durata care este mai mare de şase ani, încălcarea legii, de către Grecia, este „foarte gravă”, deoarece ar putea prezenta un risc imediat pentru sănătatea umană şi provoca daune mediului înconjurător. Curtea notează, printre altele, că construcţia diverselor facilităţi şi trei locuri de depozitare pentru tratarea deşeurilor periculoase nu a început încă. Prin urmare, instanţa a decis să impună Greciei obligaţia de a plăti la bugetul UE, o amendă de 30.000 de euro pe zi pentru întârzierea punerii în aplicare a măsurilor necesare, pentru a se conforma deciziei luate şi publicate în2009, precum şi pentru punerea în aplicare integrală a deciziei 2009.
În plus, instanţa a decis să impună Greciei obligaţia de plată la bugetul UE suma de 10 milioane de euro.
Veronica Todor