Franţa: Masca nu va mai fi obligatorie de luni în mijloacele de transport în comun
Portul măştii nu va mai fi obligatoriu în transportul în comun începând de luni, a anunţat miercuri ministrul francez al sănătăţii, care a renunţat astfel la una dintre ultimele restricţii anti-COVID în vigoare în Franţa, relatează AFP.
Articol editat de Valentina Adam, 11 mai 2022, 18:55
‘Începând de luni, 16 mai, portul măştii nu va mai fi obligatoriu în toate mijloacele de transport în comun‘, a declarat ministrul, Olivier Veran, la ieşirea de la o şedinţă de guvern. Măsura se referă la metrou, autobuze, trenuri, avioane şi taxiuri, a precizat ministrul.
‘Portul măştii rămâne recomandat, dar nu mai este obligatoriu’, a spus el, apreciind că această constrângere ‘nu mai este adaptată’, în condiţiile în care valul actual de COVID-19 se diminuează puternic în ţară.
Numărul de contaminări şi spitalizările sunt în prezent în puternică scădere, chiar dacă oamenii de ştiinţă avertizează că epidemia nu s-a terminat, existând ameninţarea unei noi variante a coronavirusului.
Anunţul guvernului marchează ridicarea ultimei mari restricţii decretate de autorităţi din cauza pandemiei de COVID-19 care a început să lovească Franţa, la fel ca şi pe vecinii săi europeni, în urmă cu peste doi ani. La începutul anului 2022, guvernul a pus capăt în special obligaţiei de a prezenta un certificat vaccinal care atesta vaccinarea împotriva COVID pentru accesul în numeroase locuri, între care transportul în comun, restaurantele şi cinematografele.
După eliminarea obligativităţii măştii în transporturi, câteva restricţii vor fi totuşi menţinute. Un certificat sanitar – distinct de cel vaccinal, întrucât permite şi efectuarea unui test recent – va fi solicitat în continuare pentru a putea intra în unităţile sanitare. De asemenea, în cazul unui test pozitiv la COVID-19, se va impune în continuare o perioadă de izolare de cel puţin o săptămână.
La nivelul spitalelor, personalul nevaccinat, care nu poate în prezent să-şi desfăşoare activitatea, nu va fi imediat reintegrat, dar guvernul se gândeşte la această problemă.
‘Vom fi în situaţia de a ne pune în mod regulat această întrebare‘, a declarat Veran, exprimându-şi intenţia de a solicita în viitor avizul Înaltei autorităţi de sănătate asupra acestui subiect.
În final, ministrul a evocat posibilitatea unei noi campanii de vaccinare în toamnă, dar a evitat să furnizeze detalii, subliniind că totul va depinde de apariţia unor noi variante şi de profilul lor mai mult sau mai puţin periculos sau rezistent la vaccinurile existente.