Francezii rămân în izolare la domiciliu până pe 11 mai
În Franța, se menține, pentru a șasea zi consecutiv, tendința descendentă a numărului de bolnavi grav internați la reanimare.
Articol editat de Mirabela Afronie, 15 aprilie 2020, 06:55
Din păcate, a fost raportată o nouă creștere importantă a numărului de decese față de zilele trecute, peste 700 de persoane.
Totalul morților a depășit 15.700. După cum era de așteptat, anunțul președintelui Macron privind prelungirea până pe 11 mai a izolării francezilor la domiciliu și apoi reluarea treptată a activității economice, a provocat reacții din toate părțile.
Guvernul a început imediat să lucreze la planul de reluare a activității, care se anunță un demers foarte complicat, în primul rând, pentru că, la fiecare loc de muncă și în școli, trebuie asigurate măsuri speciale de securitate sanitară pentru salariați: măști de protecție, gel hidroalcoolic, dezinfectarea localurilor, distanțare socială.
Miniștrii au fost marți ținta tirurilor de întrebări venite din partea politicienilor, a sindicatelor, a societății civile. În timp ce numeroși lideri politici spun că președintele și huvernul nu au o strategie clară nici de gestionare a epidemiei și nici de ieșire din izolare, patronatele fac presiuni pentru reluarea activității economice și pentru o eventuală prelungire a programului de lucru al salariaților pentru a mai recupera din pierderi.
Pentru cei obligați să mai stea o lună în casă așteptarea pare nesfârșită, însă, pentru ceea ce este de pregătit, timpul este foarte scurt.
Din rândul comunității medicale implicate în lupta cu epidemia s=au ridicat voci care se tem că relaxarea restricțiilor, chiar și la 11 mai, i-ar putea permite virusului să dea o nouă lovitură și să aducă un nou val de îmbolnăviri.
Guvernul trebuie să asigure un număr important de teste, astfel încât să poată fi verificate toate persoanele ce prezintă și cele mai mici simptome, dar și să întărească spitalele. Redeschiderea școlilor stârnește cea mai mare îngrijorare.
Teoretic, 12 milioane de elevi ar trebui să se întoarcă în bănci la 11 mai, însă, în condiții excepționale de securitate sanitară, cu igienizare prealabilă a spațiilor, cu reducerea numărului de elevi în clase, eventual obligativitatea de a purta măști de protecție.
Profesorii nu știu cum se vor descurca în noile condiții, mai ales cu cei mici.
Mulți părinți au anunțat deja că nu intenționează să își lase copiii la școală. Interpelat ieri în parlament, premierul Édouard Philippe a spus că este o necesitate imperativă ca elevii să revină la școală, dar că acest lucru nu se va face cu prețul sănătății nimănui.
Ministrul economiei prezintă miercuri, în ședința de guvern, un nou proiect de rectificare bugetară în care este scăzută din nou ținta de creștere a economiei franceze la -8%, după ce, anterior, fusese fixată la -6%.
Bruno Le Maire precizează că toate aceste estimări trebuie privite cu prudență, pentru că efectele negative asupra economiei ar putea fi cu mult mai vaste. Ajutoarele de stat pentru întreprinderile mici amenințate de faliment au fost majorate de la 2.000 la 5.000 de euro. 900.000 de astfel de mici afaceri au făcut solicitări.
Se află în pregătire un proiect de sprijin pentru industria de hoteluri și restaurante. precum și pentru sectorul spectacolelor și cel al evenimentelor culturale cărora nu li se va permite să-şi reia activitatea nici după 11 mai.