Europenii care ajung în Regat după Brexit nu vor avea aceleaşi drepturi ca cei care au venit anterior
Articol editat de Radio Resita, 1 februarie 2018, 21:31
May, aflată într-o vizită în China, le-a spus unor jurnalişti că va lupta împotriva unor propuneri cu privire la acordarea dreptului de „rezidenţă deplină”europenilor care vin în regat după ce acesta părăseşte Uniunea, în martie 2019.
„Acesta este un subiect de negociere în perioada imediat următoare. Vreau să fie clar că există o diferenţă între persoanele care au venit la noi înainte să plecăm şi cele care vor veni ştiind că Regatul Unit nu mai este membru UE”, a declarat ea.
Londra şi Bruxellesul au convenit asupra principiului unei perioade de aproximativ doi ani, începând din martie 2019, în care regatul se va supune reglementărilor europene, fără să deţină vreo putere de decizie.
Poziţia lui May este pe placul parlamentarilor din cadrul Partidului Conservator care susţin Brexitul, însă este în dezacord cu cea a reprezentanţilor Uniunii, care îndeamnă Londra să garanteze drepturile cetăţenilor europeni dacă vrea să primească un acces substanţial pe piaţa unică europeană în timpul tranziţiei.
„Drepturile cetăţenilor pe perioada de tranziţie nu sunt negociabile”, a declarat pentru cotidianul britanic The Guardian Guy Verhofstadt, raportorul Parlamentului European (PE) pe tema Brexitului.
Politicieni britanici proeuropeni îşi îndeamnă Guvernul să ţină cont de evaluările economice care preconizează că o limitare a imigraţiei din UE va înrăutăţi situaţia economică a ţării.
Însă Guvernul lui May a respins aceste documente, divulgate site-ului de ştiri BuzzFeed, drept nefinalizate şi neaprobate.
Executivul a fost de acord, însă, să le prezinte parlamentarilor, în urma presiunilor Legislativului.