Economia globală îşi revine lent
Directorul FMI, Chirstine Lagarde, spune că sunt necesare în continuare măsuri pentru sprijinirea economiei cum ar fi unele care să ducă la scăderea şomajului.
Articol editat de Mirabela Afronie, 11 aprilie 2014, 09:56
Fondul Monetar Internaţional a revizuit în scădere previziunile creşterii mondiale din cauza riscurilor geopolitice. Directorul FMI, Christine Lagarde, a făcut din nou apel la cooperare internaţională pentru asigurarea unei creşteri economice de durată. Declaraţiile au fost făcute la reuniunile de primăvară ale grupului Băncii Mondiale şi FMI de la Washington la care participă şi o delegaţie guvernamentală română.
Directorul FMI, Chirstine Lagarde, spune că sunt necesare în continuare măsuri pentru sprijinirea economiei cum ar fi unele care să ducă la scăderea şomajului.
„Economia globală îşi revine, dar este vorba de o revenire încă prea slabă şi prea lentă. Pe scurt, situaţia este destul de bună, dar nu suficient de bună. Am putea face să fie mai bună”, a declarat Christine Lagarde.
Printre problemele prevăzute în perioada următoare de directorul FMI sunt inflaţia scăzută şi riscurile în creştere ale pericolelor geopolitice. Referindu-se la Ucraina, Christine Lagarde a spus că programul instituţiei cu această ţară ar urma să intre în dezbaterea conducerii FMI la sfârşitul lunii sau la începutul lui mai şi că nivelul împrumutului va fi stabilit luând în calcul şi ce alt sptrijin va exista pentru Ucriana din partea insituţiilor internaţionale. În prezent discuţiile se axează pe un sprijin între 14 şi 18 miliarde de dolari din partea FMI.
Preşedintele Băncii Mondiale, Jim Yong Kim, spune la rându-i că urmăreşte cu atenţie evoluţiile din Ucraina. Banca Mondială a pregătit un pachet de 3,5 miliarde de dolari pentru Kiev, din care un miliard şi jumătate va merge direct pentru sprijinirea bugetului.
„Rolul nostru acum este de a menţine o legătură foarte strânsă atât cu Ucraina, cât şi cu Rusia. Suntem îngrijoraţi de efectul crizei din Ucraina aspura creşterii economice. Având în minte un impact relativ mic şi o criză relativ scurtă, am redus estimarile de creştere pentru Rusia la 1,3% pentru acest an, jumătate din estimarea iniţială. Pe de altă parte, dacă această criză continuă pe termen lung şi are un impact mai semnificativ, credem că economia Rusiei se poate contracta cu până 1,8% anul acesta. Deci este o problemă foarte serioasă pentru Rusia, pentru perspectivele sale de creştere. Facem apel la toate părţile să continue negocierile şi să găsească soluţii paşnice pentru viitor”, a spus Jim Yong Kim.
Declaraţiile au fost făcute cu ocazia reuniunilor de primăvară ale Băncii Mondiale şi FMI. Din partea României participă la întâlniri ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, şi viceguvernatorul BNR Cristian Popa.
Criza din Ucraina şi potenţialele noi sancţiuni la adresa Rusiei reprezintă unul dintre principalele subiecte care vor fi discutate în aceste zile de liderii mondiali atât în formatul G7, cât şi G20. Şi secretarul Trezoreriei SUA, Jacob Lew, are programată astazi o întâlnire cu ministrul de finanţe rus, Anton Siluanov.