Criză umanitară în Balcani
Articol editat de Mirabela Afronie, 24 august 2015, 13:35
Europa se află în faţa unor mari provocări la adresa integrităţii sale. Stabilitatea economică şi securitatea pe bătrânul continent sunt puse la grea încercare de cele mai mari provocări ale momentului: criza imigranţilor şi terorismul. Criza imigranţilor este prima mare problemă cu care Europa se confruntă în acest moment. În ultimele două zile, 4.400 de refugiaţi clandestini au fost salvaţi din larg de Paza de Coastă italiană, în vreme ce mii de imigranţi sirieni, care s-au adăpostit pe insulele greceşti, au fost aduşi în apropiere de Atena, de unde îşi vor continua drumul spre Occident. Pe de altă parte, după seria de confruntări violente de la graniţă, Macedonia a decis să îi lase pe imigranţi să plece spre centrul Europei. Autorităţile au pus la dispoziţia oamenilor mai multe trenuri. Într-o singură noapte, 7.000 de refugiaţi au trecut din Macedonia în Serbia, anunţă Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi.
„Nu pare să existe un sistem prin care să li se spună acestor oameni dacă au sau nu dreptul să se urce în tren. Oamenii îi imploră pe soldaţi să îi lase să se îmbarce”, relatează Andrew Simmons, reporter Al Jazeera.
Oficialii spun însă că totul este sub control. Autorităţile au luat decizia să îi lase pe oameni să traverseze ţara, după mai multe zile tensionate în care imigranţii s-au luat la bătaie cu forţele de ordine care încercau să îi oprească la graniţă.
„Situaţia e sub control. Am reuşit să instituim o procedură de înregistrare pentru cei care vor să călătorească spre nordul Europei, iar lucrurile par să meargă bine”, a spus Zoran Jolevski, ministrul macedonean al Apărării.
Într-o singură noapte, peste 7.000 de imigranţi au trecut din Macedonia în Serbia, de unde se vor îndrepta spre Ungaria. Nu se ştie însă ce se va întâmpla mai departe, pentru că Budapesta a ridicat un gard la graniţa cu ţara vecină.
Iar situaţia nu se va stabiliza prea curând. Aseară, 2.500 de imigranţi sirieni au fost preluaţi cu un feribot de pe insula Lesbos şi duşi în portul Pireu, în apropiere de Atena. De acolo, refugiaţii vor merge spre Salonic, de unde speră să ajungă în Macedonia, poarta de acces spre centrul Europei.
„Mă duc în Germania, pentru că familia mea e în Germania. Poporul elen a fost foarte amabil cu noi. Mulţumiri Guvernului de la Atena!”, spune o refugiată.
Pe de altă parte, în cursul zilei de ieri, peste 500 de imigranţi clandestini salvaţi din bazinul Mării Mediterane au fost aduşi în siguranţă într-un port sicilian de către Paza de Coastă italiană. În total, peste 4.400 de oameni au fost recuperaţi din larg de autorităţile italiene, în ultimele două zile.
Sursa: www.digi24.ro
Foto: www.adevarul.ro