Craiovean condamnat în SUA pentru fraude informatice
Articol editat de Mirabela Afronie, 11 august 2016, 09:48 / actualizat: 11 august 2016, 11:54
FBI a anunțat condamnarea la 70 de luni de închisoare a unui craiovean de 36 de ani, acuzat de comiterea infracţiunilor de conspiraţie pentru fraudarea unei instituții financiare și deținere de echipamente pentru copierea datelor cardurilor de credit.
Săptămâna trecută, Curtea de Apel Craiova a admis o cerere formulată de autoritățile americane privind trimiterea într-un penitenciar din România a altui craiovean, condamnat în SUA la 63 de luni de închisoare pentru infracțiuni informatice.
Departamentul de Justiție al SUA și Biroul Federal de Investigaţii (FBI) au precizat într-un comunicat că Tribunalul Districtual al Statelor Unite, Districtul de Sud al Statului Florida, l-a condamnat la 70 de luni de închisoare pe craioveanul Sorin Condrache, de 36 de ani.
Acesta a pledat vinovat la acuzațiile de conspiraţie pentru fraudarea unei instituții financiare și deținere de echipamente pentru copierea datelor cardurilor de credit. În plus, instanța a dispus ca inculpatul să restituie suma de 905.901 dolari, prejudiciul produs prin comiterea infracțiunilor.
Mai exact, Condrache a fost acuzat că a montat aparatură de skimming pe mai multe bancomate din Florida, Georgia, Maryland, Carolina de Nord și Tennessee, aparținând SunTrust Bank. Anchetatorii au reținut că aparatura montată de craiovean (guri de bancomat) părea ca făcând parte din bancomat, iar clienții nu erau conștienți că un dispozitiv fraudulos a fost instalat pe aparat. De asemenea, în timp ce clienții băncii foloseau bancomatul, o cameră video înregistra codurile pin tastate de aceștia. Ulterior, datele cardurilor de credit obținute fraudulos erau inscripționate pe carduri-cadou, cu care se făceau retrageri de numerar din conturile clienților băncii. Ofițerii FBI au stabilit că, în total, Condrache și partenerii săi au montat dispozitive de skimming pe 35 de ATM-uri ale SunTrust Bank și au făcut retrageri de 905.901 dolari.
Condamnat la 63 de luni de închisoare pentru fraude bancare
În octombrie 2014, Departamentul de Justiție al SUA anunța condamnarea a șapte craioveni acuzați că au comis o serie de infracțiuni informatice pe teritoriul Statelor Unite. În total, inculpații au instalat aparatură de skimming pe 53 de ATM-uri, iar cu datele obținute au făcut retrageri frauduloase în valoare de 340.584 de dolari din conturile a 314 americani. Este vorba de Gheorghe Lupu, Nicolai Ceaușescu, Claudiu Iordache, Victor Ticuș, Marinel Capră, Florian Nicola și Laurențiu Grimberg. Cea mai mică pedeapsă a fost de 33 de luni de închisoare, iar cea mai mare, cea primită de Ticuș – 82 de luni de închisoare.
Ulterior, autoritățile judiciare din SUA au cerut ca Victor Ticuș să-și execute pedeapsa într-un penitenciar din România, iar în august, anul trecut, Curtea de Apel Craiova a admis cererea autorităților americane. „Recunoaşte hotărârea pronunţată pe 15.10.2014 de către Tribunalul Districtual al Statelor Unite, Districtul de Sud Florida, privindu-l pe cetăţeanul român Ticuș Victor. Dispune transferarea condamnatului în vederea continuării executării pedepsei de 82 de luni de închisoare într-un penitenciar din România. Deduce perioada executată ca arest preventiv, de 168 de zile, precum şi perioada executată de la 15.10.2014 la zi“, se arată în hotărârea instanței.
Americanii au procedat la fel și în cazul craioveanului Laurențiu Grimberg, iar Curtea de Apel Craiova s-a pronunțat săptămâna trecută. „Dispune transferarea persoanei condamnate Grimberg Laurențiu (…), în vederea continuării executării pedepsei totale de 60 de luni de închisoare, într-un penitenciar din România. Deduce din pedeapsă perioada executată de la data de 8.09.2014 la zi“, au hotărât judecătorii craioveni.
Alți craioveni condamnați în SUA
În ultimii ani, mai mulți craioveni au fost condamnați în SUA pentru fraude informatice. În ianuarie 2012, FBI a declasificat punerea sub acuzaţie a 14 cetăţeni români, majoritatea din Craiova, acuzaţi că, între anii 2005 – 2007, au furat datele de pe mii de carduri de credit aparținând unor cetăţeni SUA. Anchetatorii americani au precizat că activităţile românilor s-au desfăşurat pe internet şi au constat în uzul de fraudă şi înşelăciune pentru a obţine informaţii private, personale şi financiare, cum ar fi nume, adrese, numere de cont bancar, numere de cărţi de credit şi coduri de tip CNP. Ulterior, în cursul anilor 2013 și 2014, inculpații au fost condamnați de Tribunalul Districtual din New Haven.
Aceștia au primit pedepse între 14 și 80 de luni de închisoare pentru implicarea într-o grupare specializată în atacuri informatice de tip phishing.
Sursa: gsd.ro