Comisia Europeană analizează o posibilă prelungire a unui plafon la prețul gazelor naturale
Comisia Europeană analizează o posibilă prelungire a unui plafon la prețul gazelor naturale impus în luna februarie.
Articol editat de Casandra Silitra, 22 octombrie 2023, 16:07
Demersul are loc pe fondul îngrijorărilor că sabotajul conductei din Marea Baltică și conflictul din Orientul Mijlociu ar putea duce la o nouă creștere a prețurilor la iarnă. Executivul comunitar urmează să prezinte luna viitoare o propunere în acest sens, alături de alte măsuri în domeniul energiei, potrivit publicației Financial Times.
Plafoarea prețului gazelor naturale a fost adoptată în primăvară, în condițiile în care Germania și Austria s-au opus inițial, de teamă că măsura va distorsiona piețele și va agrava problemele cu aprovizionarea. Comisia Europeană susține că nu există indicii referitoare la existența unor efecte negative după intrarea în vigoare a plafonării și, în plus, prețul gazelor naturale este acum cu aproape 90% sub nivelul la care era anul trecut.
Mai mulți diplomați europeni au declarat că, în ciuda scăderii prețurilor la energie și a faptului că depozitele de gaze sunt pline, livrările din această iarnă ar putea fi afectate de războiul dintre Israel și Hamas și de potențiale acte de sabotaj asupra infrastructurii de gaze. Așa că ar fi nevoie de o poliță de asigurare în acest sens, spun ei.
Într-un document trimis zilele trecute la Bruxelles, inițiat de Austria și semnat de alte zece sate, se cere un accent mai mare pe energia din surse regenerabile. De asemenea, Germania și Franța presează executivul comunitar să prelungească prevederile privind ajutoarele de stat, care permit guvernelor să îi sprijine pe consumatorii afectați de prețurile mari la energie din cauza războiului. Aceste măsuri ar urma să expire pe 31 decembrie.