Cetățenii Republicii Moldova votează în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale
Cetățenii Republicii Moldova votează în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Secțiile de votare sunt deschise până la ora 21:00.
Articol editat de Casandra Silitra, 3 noiembrie 2024, 11:43
Ei au de ales între președintele în exercițiu, pro-europeana Maia Sandu și fostul procuror-șef Alexandr Stoianoglo, sprijinit de partidul pro-rus al socialiștilor.
Perioada electorală și primul tur al alegerilor au fost marcate de o campanie puternică de dezinformare și mituire a alegătorilor. În ultimele zile s-a relatat că unii alegători chiar au fost amenințați cu moartea pentru a nu merge astăzi la vot.
În spatele ingerințelor s-ar fi aflat, potrivit autorităților de la Chișinău, Federația Rusă, și oligarhul infractor Ilan Șor. Acesta este fugit din țară pentru a evita executarea unei condamnări la închisoare după participarea sa la devalizarea sistemului bancar al Republicii Moldova.
Cetățenii Republicii Moldova votează în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale.
În primul tur de scrutin, care a avut loc pe 20 octombrie, Maia Sandu obținut 42,5% din voturi. Alexandr Stoianoglo a acumulat ceva mai puțin de 26%.
Candidatul socialiștilor a obținut mai multe voturi în raioanele din nordul Republicii Moldova. Mai exact, în municipiul Bălți, precum și în regiunea autonomă găgăuză și în stânga Nistrului.
Candidata PAS a câștigat în municipiul Chișinău. Dar şi în raioanele din zona centrală, parțial în cele din sud, precum și în străinătate. Maia Sandu a luat peste 70% din voturi.
La alegerile de acum două săptămâni au participat 1.564.000 de alegători. Peste 240.000 au votat în străinătate, rata de prezență fiind mai mare decât în primul tur din 2020.
Secțiile de votare sunt deschise de la ora 7:00 și până la ora 21:00. Alegerile sunt monitorizate de către observatori naționali și internaționali.
În străinătate sunt deschise 234 de secții de votare, cele mai multe în Italia, Germania și Franța.
Alegerile din Republica Moldova au loc pe fundalul unei campanii electorale tensionate, cu ingerințe fără precedent în procesul electoral din partea Federației Ruse și acțiuni de corupere a alegătorilor prin intermediul unei bănci rusești aflate sub sancțiuni occidentale.
Sursa: romania-actualitati.ro