[FOTO] Carnavalul de la Veneția sau istoria extravaganţei
Articol editat de Mirabela Afronie, 3 februarie 2016, 11:55
Este impresionantă atenția la detalii: ducii, conții, baronii sau soațele lor sunt din cap până în picioare așa cum le știm din cărți sau filme: cu mantii lungi până la pământ, cu pantaloni bufanți sau rochii cu crinolină, cu peruci albe cu bucle, până și cu alunița de pe obraz sau din colțul gurii -care și pe vremea aceea dacă n-o aveai, o desenai. Și nu doar atât, pentru că timpurile moderne și-au pus amprenta asupra ținutelor, astfel că poți vedea și îngeri(apropos, am pierdut un moment special numit Zborul îngerului), albi, negri sau chiar roșii,cavaleri medievali, ceata lui Robin Hood, elfi, dragoni sau savanți nebuni- cu toții se plimbă pe străzi și te îmbie să-i fotografiezi. De fapt pentru asta trudesc cu migală la ținuta lor: pentru a fi remarcați și fotografiați. Iar cei care nu sunt opriți pe drum pentru o poza, sunt de-a dreptul dezamăgiți sau încearcă să te determine să le acorzi atenție. În acest an tema carnavalului este Creație- deci nu este vorba doar despre măști.
Pe străduțele Veneției și-au găsit loc tot felul de magicieni cu trucurile lor sau muzicieni din toată lumea, cu instrumente care de care mai ciudate.În Veneția, toată lumea se plimbă.Sunt foarte puține bănci unde să te poți odihni. Totul este mișcare.Înainte, înapoi, oriunde, pe niște străduțe în care doi oameni unul lângă altul sunt deja prea mulți. La un moment dat, am mers pe o străduță ca și cum stăteam la coadă: dacă cineva în față se oprea pentru o poză, toată strada era în așteptare. A, desigur, Carnavalul de la Veneția este și despre poze.Este ocupația principală. Toată lumea face poze la orice: un personaj, o clădire, o gondolă, o hârtie bătută de vânt. Deși, apropos, vântul bate doar în preajma Canalului Mare- Canal Grande.trebuie să vă mai povestesc și despre măsurile de siguranță luate duminică(31 ianuarie): poliția pur și simplu te trimitea pe un traseu anume, și nu pe unde voiai să te plimbi (a fost foarte bine, pentru că n-am mai rătăcit ore în șir până să ajungem în Piața San Marco – centrul carnavalului. În plus, paza obiectivelor de acolo, adică Palatul Dogilor sau Basilica San Marco erau păzite de mascați înarmați până în dinți.
N-a fost o senzație tocmai plăcută, dar Doamne-ajută, nu s-a întâmplat nimic – sau cel puțin nu am văzut nimic.O singură recomandare: dacă doriți să mergeți la Veneția, luați bani cu dumneavoastră. Totul costă: chiar și dacă îți pun lista de meniu în față: 4 euro ca să te uiți pe ea, să te hotărăști ce vrei să mănânci. Și desigur bacșișul este inclus în preț: 12%.
Distracție plăcută.
Daniela Tudor