Cancelarul Austriei, după întâlnirea cu premierul Bulgariei: „Este de neconceput pentru noi să extindem Schengen „
Cancelarul Austriei, Karl Nehammer şi premierul Bulgariei, Nikolai Denkov, au susţinut un briefing de presă comun, după întrevederea desfăşurată, marţi, la Viena. Prim-ministrul bulgar a efectuat o vizită oficială în capitala Austriei, în încercarea de a schimba atitudinea acestei ţări faţă de admiterea Bulgariei în Spaţiul Schengen.
Articol editat de Valentina Adam, 25 octombrie 2023, 08:04
„Este de neconceput pentru noi să extindem Schengen în acest moment. Acest lucru nu are nicio legătură cu Bulgaria şi România, este o chestiune de securitate, pentru că în acest moment, avem provocări foarte mari în Spaţiul Schengen”, a explicat Nehammer.
Potrivit acestuia, Austria doreşte reforme în Schengen şi este îngrijorată de numărul tot mai mare de migranţi ilegali care continuă să vină spre ţară.
La rândul său, premierul Denkov a declarat:
„Îi mulţumesc cancelarului, pentru că ştiu că este supus unei mari presiuni din partea forţelor politice interne şi unor întrebări de tipul: ‘De ce trebuie să discutaţi cu ţări care doresc extinderea Schengen, având în vedere că în acest moment, această problemă nu se află în atenţie?’ Fiecare dintre noi are poziţiile sale, dar trebuie să vorbim şi să ne expunem argumentele, pentru că nu putem găsi o soluţie, dacă nu ne putem asculta cu atenţie. Întâlnirile de astăzi din Austria au arătat că cele două ţări au mult mai multe în comun decât pare la prima vedere. În ceea ce priveşte ceea ce trebuie făcut în Europa, în UE, ce trebuie să facem noi ca ţări partenere – nu există nicio diferenţă.
Trebuie să întărim frontierele externe, să consolidăm contractele cu ţări terţe din care provin migranţii şi să îi returnăm, să creăm un sistem de migraţie legală care să funcţioneze mult mai bine decât cel actual din Europa”, a subliniat premierul bulgar, indicând o singură diferenţă faţă de Austria:
„Aceasta este legată de întrebarea dacă Bulgaria şi România aflate în interiorul Schengen ar ajuta la găsirea mai rapidă a soluţiilor la aceste probleme sau ar fi mai uşor dacă stăm afară. Credem că vom putea sprijini mult mai eficient procesele care trebuie să se întâmple în Europa, dacă ne aflăm în Schengen. Pentru că vom putea elibera resurse umane şi materiale pentru a păzi mai bine frontierele externe, vom putea reduce preţul alimentelor şi altor mărfuri din Turcia, Bulgaria, România până în Europa de Vest. Aceasta înseamnă o inflaţie mai mică, preţuri mai mici la alimente şi o mai bună stabilitate politică în toate ţările din Europa Centrală şi de Est”, a adăugat Denkov.
Şeful executivului de la Sofia a precizat că este important ca aceste argumente să ajungă şi la societatea austriacă.
„Într-adevăr, este mai eficient pentru activitatea economică când nu există graniţe, dar securitatea pur şi simplu nu o permite în acest moment”, a afirmat categoric premierul austriac.
„Suntem o ţară internă care nu are frontieră externă şi suntem înconjuraţi doar de state din Schengen. Şi totuşi, avem mii de migranţi ilegali, iar acest lucru este cu adevărat periculos pentru securitatea noastră. Trebuie să existe un echilibru între activitatea economică şi securitatea unei societăţi”, a remarcat Karl Nehammer.
Rador