Campanie anti-corupție în plină desfășurare, la chinezi
Articol editat de Mirabela Afronie, 9 februarie 2015, 14:00
În ultimii ani, procurorii români par să își fi intensificat activitatea, aducând în fața justiției mulți politicieni de top și oameni de afaceri suspecți de corupție. Campania anti-corupție de la București a ajuns să fie remarcată la Bruxelles, unde e sediul mai multor instituții ale Uniunii Europene, dar și în alte capitale europene, cum ar fi Sofia, bulgarii vorbind de un „model românesc” în domeniu.
Dar Bucureștiul nu e singurul loc în care lupta anti-corupție a luat amploare în ultima perioadă. Prin proporții și implicații, într-o altă țară o ofensivă anti-corupție ar putea chiar eclipsa versiunea românească: este vorba de China.
Numai azi, 9 februarie 2015, cinci chinezi, printre care un miliardar, Liu Han, și fratele acestuia, au fost executați la Beijing. Ei au fost găsiți vinovați de asociere mafiotă în vederea intimidării adversarilor și de asociere cu fiul unui fost politician de rang înalt, Zhou Yongkang, arestat din decembrie, care a ocupat funcții de mare însemnătate în timpul mandatului fostului președinte Hu Jintao.
Înaintea lui Zhou Yongkang, un alt înalt oficial chinez investigat a fost Bo Xilai, care la un moment dat trecea drept posibil succesor al lui Hu Jintao. Bo Xilai a fost judecat în 2013 și găsit vinovat de luare de mită, delapidare și abuz de putere. El execută în prezent o sentință pe viață.
Și lista corupților găsiți de justiția chineză poate continua. Circa, o publicație online americană, scrie că în toamna anului trecut vicepreședintele Marelui Stat Major din China, Xu Caihou, a recunoscut că a luat mită și urmează a fi judecat.
În ianuarie 2015, șeful contra-informațiilor Ma Jian a fost acuzat de „violarea gravă a legii și a disciplinei”, o acuzație care în China înseamnă de obicei o suspiciune de corupție.
Tot luna trecută, secretarul de partid din Nanjing, oraș cu patru milioane de locuitori, a fost acuzat de corupție, iar primarul orașului a fost exclus din partid.
Ce asemănare ar putea fi între Elena Udrea și Ling Jihua?
Ling Jihua, care a ocupat postul echivalent celui de șef al cancelariei prezidențiale pe vremea lui Hu Jintao, e acuzat de aceeași „violare gravă a legii și a disciplinei” (decembrie 2014), iar Liu Tienan, fost director adjunct la ministerul planificării și șef al Agenției pentru Energie, a fost acuzat de luare de mită și condamnat la închisoare pe viață.
Liu Tienan a fost îndepărtat din funcții în mai 2013 și e interesant de menționat nivelul șpăgii de care a fost găsit vinovat: 5,8 milioane de dolari. Condamnarea a inclus și confiscarea averii.
Acestea sunt doar câteva dintre numele selectate de Circa, dar de la declanșarea campaniei anti-corupție de către actualul președinte Xi Jinping procurorii au adus în tribunale mii de oficiali și oameni de afaceri acuzați de corupție.
Potrivit Ministerului Securității Publice, numai în 2014 au fost extrădate în China aproape 700 de persoane acuzate de infracțiuni economice, iar alte aproape 400 au venit de bunăvoie pentru a se apăra în instanță pentru asemenea acuzații, care includ de obicei și acte de corupție.
Sursa: RRA