Bilanțul global al pandemiei de coronavirus se apropie de 107 milioane de cazuri
Bilanțul global al pandemiei de coronavirus se apropie de 107 milioane de cazuri și a depășit 2,34 de milioane de decese, potrivit Universității americane de Medicină „John Hopkins”.
Articol editat de Mirabela Afronie, 10 februarie 2021, 08:41
Statele Unite e ţara în care s-au înregistrat cele mai multe cazuri, de la debutul pandemiei până în prezent – 27,2 milioane, dar și cel mai mare număr de decese – 468.000.
În Europa, țara cea mai afectată este Marea Britanie, cu aproape 4 milioane de infectări și 114.000 de decese. Creșterea numărului de cazuri în Marea Britanie a fost impulsionată de apariția unei tulpini mai contagioase a virusului.
Îngrijorările legate de această tulpină au determinat autoritățile franceze să prelungească starea de urgență sanitară până la 1 iunie, în condițiile în care Franța este țara din Uniunea Europeană cu cel mai mare număr de cazuri – peste 3,4 milioane și al doilea cel mai mare număr de decese – 80.000.
Majoritatea guvernamentală a reușit să prelungească starea de urgență sanitară cu încă trei luni și jumătate, chiar dacă întreaga opoziție de stânga și de dreapta a votat împotrivă, făcând Guvernul responsabil de oboseala psihică a populației, de disperarea afacerilor închise din turism, restaurante, stațiuni de ski și cultură sau starea de deznădejde la care au ajuns studenții și tinerii în general.
Impusă în martie, anul trecut, starea de urgență sanitară a fost ridicată în iulie pentru a fi reintrodusă la jumătatea lui octombrie și îi permite Guvernului se ia măsuri excepționale în lupta cu epidemia, precum cea care este în vigoare în prezent, de interzicere a circulației pe timpul nopții, între orele 18:00 și 6:00. Aflată într-a așa-numită fază de platou de mai multe săptămâni, cu aproximativ 20.000 de cazuri noi depistate zilnic, în jur de 3.200 de bolnavi internați la reanimare și 300 de decese, situația epidemică din Franța ar putea fi agravată de varianta britanică, mult mai contagioasă decât virusul de bază, care se propagă cu viteză în unele regiuni. Astfel, pentru regiunea pariziană, laboratorul Biogroup, care realizează jumătate din testele PCR, a anunțat ieri că dacă în prima săptămână din ianuarie varianta britanică reprezenta 1% din totalul testelor, săptămâna trecută s-a ajuns la aproape 38%.
RADIO ROMANIA ACTUALITATI