Aproape 5 milioane de persoane trăiesc în condiții de sărăcie extremă în Asia de Sud-Est din cauza pandemiei
Articol editat de Cristina Corocan, 16 martie 2022, 12:17 / actualizat: 16 martie 2022, 13:24
Pandemia de COVID-19 a împins încă 4,7 milioane de persoane în sărăcie extremă în Asia de Sud-Est în 2021, inversând progresele obţinute în combaterea acestui fenomen, a declarat Banca Asiatică de Dezvoltare (BAD) într-un raport publicat miercuri, informează DPA.
Înainte de pandemie, numărul persoanelor care trăiau în sărăcie extremă – sau cei care trăiesc cu mai puţin de 1,90 dolari pe zi – în regiune era în scădere, însă în 2020, numărul acestora a crescut cu 5,4 milioane, a precizat în raport banca cu sediul la Manila.
‘Pentru 2021, alte 4,7 milioane de persoane au ajuns sub pragul sărăciei extreme comparativ cu nivelul de referinţă al sărăciei din 2020, fără COVID-19’, a adăugat ADB.
Raportul a precizat că această creştere a sărăciei a survenit în condiţiile în care 9,3 milioane de locuri de muncă au fost pierdute în 2021.
‘Pandemia a dus la şomaj pe scară largă, la accentuarea inegalităţii şi la creşterea nivelului de sărăcie, în special în rândul femeilor, al lucrătorilor mai tineri şi al persoanelor vârstnice din Asia de Sud-Est’, a precizat preşedintele BAD, Masatsugu Asakawa.
În raportul său ‘South-East Asia: Rising from the Pandemic’, banca a afirmat că, în pofida perspectivelor mai bune de redresare, valul de coronavirus alimentat de varianta Omicron ar putea reduce creşterea economică a regiunii cu până la 0,8 puncte procentuale în 2022.
Aceasta a adăugat că producţia economică a regiunii în 2022 ar urma să rămână cu peste 10 procente sub nivelul de referinţă al unui scenariu fără COVID-19, scrie Agerpres.
sursa foto:Agerpres