Ascultă Radio România Reșița Live

Alegeri Republica Moldova, rezultate parţiale: Maia Sandu – 42,73%, Igor Dodon – 57,27%

Sursa: stirileprotv.ro

Alegeri Republica Moldova, rezultate parţiale: Maia Sandu – 42,73%, Igor Dodon – 57,27%

Articol editat de Mirabela Afronie, 13 noiembrie 2016, 22:38

UPDATE 22:20 Rezultate partiale  76,6% procese verbale prelucrate: Maia Sandu – 42,73%, Igor Dodon – 57,27%

UPDATE 22:10 Rezultate partiale dupa ce 68,96% din procesele verbale au fost numarate: Maia Sandu – 41,9%, Igor Dodon – 58,1 %

UPDATE 22:00 Maia Sandu, a acuzat grave nereguli in organizarea celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale.  Ea declarat, duminica seara, intr-un briefing de presa, ca neregulile au fost inregistrate in special in sectiile de votare din strainatate, acolo unde s-au epuizat buletinele de vot.

UPDATE 21:50
Un membru al Comisiei Electorale Centrale (CEC) din Republica Moldova si-a cerut scuze duminica de la cetatenii din diaspora care nu au putut vota in al doilea tur al alegerilor prezidentiale si nu si-au putut exercita astfel dreptul lor constitutional.

„In numele meu personal ca si parte a acestui stat imi cer scuze de la cetatenii care au parcurs sute sau mii de kilometri ca sa ajunga la sectiile de vot si nu au putut sa-si exercite dreptul. Statul nu a putut asigura populatiei dreptul la vot’, a spus Sergiu Gurduza, potrivit Unimedia.info.El a mai declarat ca este revoltat ca multi cetateni din afara tarii nu au putut sa voteze din cauza legislatiei electorale care a stabilit ca la o sectie de vot pot fi primiti doar cate 3000 de alegatori.

UPDATE 21:40 Rezultate neoficiale Ambasada Bucuresti: Maia Sandu – 2907, Igor Dodon – 83

UPDATE 21:20 Primele rezultate neoficiale vin de la Moscova. La Consulat au votat pentru Dodon 2670 de alegatori, iar pentru Maia Sandu 323. 7 buletine au fost declarate nevalabile, anunta unimedia.info

UPDATE 21:15 Protest in fata sediului Comisiei Electorale Centrale. Mai multe persoane cer demisia conducerii CEC. Protestul vine dupa ce in mai multe sectii de votare de peste hotare nu au ajuns buletine de vot, iar sute de persoane nu au putut sa-si exercite dreptul de a vota. Protestatarii scandeaza „Demisia! La puscarie!”. In zona au ajuns si politisti, relateaza unimedia.info.

UPDATE 21:00 Urnele s-au inchis in R. Moldova. La ora 21.00, prezenta la vot era de 53,28%. Primele rezultate partiale sunt asteptate in urmatoarele ore, intrucat moldovenii nu realizeaza exit poll-uri.

Intre timp, alegatorii moldoveni continua sa stea la cozi lungi in fata sectiilor de vot din strainatate, in special la Milano, Mestre, Londra, Dublin, Paris si Frankfurt. De asemenea, in multe sectii de vot alegatorii au inceput sa depuna contestatii, dupa ce buletinele de vot trimise de autoritatile electorale s-au dovedit a fi insuficiente.

UPDATE 20:30 Cetatenii Republicii Moldova care locuiesc in Marea Britanie au semnat aproape 700 de contestatii pentru ca nu au reusit sa voteze din cauza numarului insuficient de buletine de vot, scrie Radio Chisinau.

Peste 118 de mii de cetateni ai Republicii Moldova au votat pana la ora 18.00 in strainatate, in conditiile in care numarul total al votantilor din diaspora in primul tur a fost de 67 de mii.

Cei mai activi au fost alegatorii din Italia, Marea Britanie si Romania.

Alegatorii au anuntat ca si la Bologna s-au terminat buletinele de vot si ca situatia era tensionata.

Imaginile postate pe retelele de socializare arata cozi de zeci de metri formate in preajma sectiilor de votare din Bucuresti, Milano si Dublin, scrie presa de la Chisinau.

UPDATE 19:40
Cele 3.000 de buletine de vot repartizate la sectia de votare amenajata in sediul Ambasadei Republicii Moldova la Bucuresti au fost epuizate in jurul orei 19,00.

Reprezentantii Ambasadei au declarat ca i-au sfatuit pe cei care inca asteptau la coada sa mearga la sectia de vot de la Consulatul Republicii Moldova din Bucuresti, insa si aici este posibil sa se epuizeze buletinele, avand in vedere ca, pana la ora 18,00, votasera in jur de 2.400 de alegatori.Potrivit reprezentantilor Ambasadei, pana la ora 18,00, aproximativ 13.000 de cetateni moldoveni si-au exercitat dreptul de vot la sectiile de pe teritoriul Romaniei. Buletine de vot s-au epuizate s in Stratford, Dublin, Bologna si două sectii din Paris.in curs de epuizare: Moscova Si Frankfurt.

UPDATE 19:00 Liderul Platformei Dreptate si Adevar (DA), Andrei Nastase, a declarat ca la sectiile de vot de pe malul Nistrului sunt aduse, in permanenta si in mod organizat, persoane care nu au votat niciodata, cu scopul de a deturna si frauda rezultatul celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale din Republica Moldova, scrie Unimedia.

UPDATE 18:20 Cetatenii moldoveni aflati in afara granitelor tarii s-au mobilizat la vot in numar record duminica in turul al doilea al alegerilor prezidentiale, un scrutin considerat crucial pentru viitorul Republicii Moldova.

Este pentru prima data cand se inregistreaza o prezenta masiva a cetatenilor moldoveni aflati peste hotare. Pana la ora 17:30 au votat deja peste 100.000 de persoane, scrie Unimedia.info.

In primul tur al alegerilor prezidentiale, care a avut loc la 30 octombrie, au votat peste 60.000 in total, iar la alegerile parlamentare din 2014 – 73.300.

UPDATE 18:15 Maia Sandu a cerut demisia ministrului Afacerilor Externe, Andrei Galbur, si a presedintei Comisiei Electorale Centrale (CEC), Alina Russu, pentru ‘obstructionarea dreptului de vot’. „La Londra, in sectia de vot Stratford (nr. 336), s-au terminat buletinele de vot, in timp ce sute de cetateni asteapta afara pentru a vota”, a scris Maia Sandu pe contul sau de Facebook.

„Cer demisia ministrului Afacerilor Externe si a presedintei Comisiei Electorale Centrale, ca principali responsabili de acest dezastru”, a adaugat candidata proeuropeana. Ea a mai anuntat ca va depune plangere penala impotriva celor doi demnitari „pentru obstructionarea dreptului de vot al cetatenilor Republicii Moldova garantat de Constitutie”.

UPDATE 18:10 La aceasta ora a fost depasita prezenta la vot din primul tur: Buletine de vot epuizate in Stratford si Dublin. In curs de epuizare: Moscova, Bucuresti, Bologna si Frankfurt, relateaza unimedia.info. Potrivit CEC, buletinele sunt pe sfarsite la doua sectii de vot din Moscova si doua din Bucuresti si la una din Bologna.La Dublin, Irlanda buletinele de vot au fost finalizate, la ora locala 15:00.

UPDATE 18:00 Asociatia Promo-LEX care monitorizeaza scrutinul prezidential din Republica Moldova a constatat duminica mai multe incalcari ale legislatiei electorale, incalcari care au avut loc pe parcursul zilei, informeaza Radio Chisinau.Se atesta tot mai multe cazuri de fotografiere a buletinelor de vot, aproximativ 30, dar si de transport organizat al alegatorilor, in special al celor din stanga Nistrului. Observatorii Promo-LEX au fotografiat anunturi despre transportul gratuit, cu autocare, al celor din regiunea transnistreana.

De asemenea, au fost inregistrate cazuri de afisaj electoral, de agitatie electorala si de recompense pentru alegatori in preajma unor sectii de vot. Cativa alegatori au fost intimidati, iar in doua cazuri s-a atestat ca votantii au introdus in urne doua buletine de vot. Au fost inregistrate cozi la mai multe sectii de vot din strainatate, la Moscova, Dublin, Bucuresti, Paris, Londra, Bologna, Mestre, Verona si Parma.

Potrivit sefului echipei de monitorizare, Pavel Postica, 85 de sectii de votare s-au deschis cu intarziere de pana la 15 minute, iar in 5 sectii observatorilor Promo Lex li s-a ingradit accesul. Alte incalcari, potrivit lui Postica sunt prezenta afisajului electoral din preajma a peste 60 de sectii de votare din republica si nesigilarea urnelor electorale. De asemenea, la cateva sectii de votare au fost depistate pe listele electorale persoane decedate, precum si persoane straine inregistrate pe adresele altor alegatori.

UPDATE 17:00 Pana la aceasta ora au votat peste 46% dintre care peste 94.000 din diaspora: Italia -28.000, Romania – 10.000 Rusia – 6000, in Franta peste 6 000. De asemenea, exista o crestere majora in randul votantilor din stanga Nistrului, pana la aceasta ora – peste 9000, relateaza unimedia.info. Prezenta e mai mare la vot decat acum doua saptamani.

UPDATE 16:10 Un barbat a venit sa voteze in Paris, cu perfuzii, direct de la spital

UPDATE 16:00 Peste 1,2 milioane de alegatori s-au prezentat la urnele de vot pana la ora 15:00. Peste 70.000 sunt din diaspora. Prezenta la vot, la ora 15:30, era de 41%, cu 4% mai multi alegatori decat in turul 1.

UPDATE 15:40 Mii de alegatori din auroproclamata republica Transnistria au format, duminica, cozi interminabile la sectiile de votare 41 si 42 din localitatea Varnita pentru a vota presedintele Republicii Moldova. Cetatenii moldoveni au stat aproape o ora si jumatate la rand pentru a putea alege intre cei doi candidati din turul al doilea al alegerilor prezidentiale.

Presedintele Sectiei de votare 41, Tatiana Druc, a declarat, pentru Agerpres, ca situatia inregistrata la Varnita la alegerile de duminica este fara precedent in istoria alegerilor din Republica Moldova: „Lumea este foarte activa, mult mai activa decat la primul tur de scrutin. Nu am mai avut asa ceva, este prima data cand avem un asa ambuteiaj. E pana in drum randul. Lumea, ajungand aici, a spus ca a stat si o ora si 20 de minute. Ca presedinte (al sectiei de votare) m-am implicat si eu ca sa amelioram situatia’, a afirmat Tatiana Druc.

Cele doua sectii de votare din Varnita au fost special amenajate pentru populatia de peste Nistru, ca urmare a faptului ca autoritatile transnistrene au refuzat amenajarea unor sectii de votare pe teritoriul acestei republici separatiste. Potrivit datelor centralizate de presedintii celor doua sectii de votare, pana la ora 15.00 au votat pe liste suplimentare aproximativ 3.500 de cetateni transnistreni, dintre care 1966 la Sectia de votare 41 si 1.500 la Sectia de votare 42, in conditiile in care la primul tur de scrutin au participat 2.146 de alegatori.

UPDATE 15:20 Prim-vicepresedintele Partidului Democrat (PD), controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc, a declarat duminica, dupa ce si-a exprimat votul in turul al doilea al alegerilor prezidentiale, ca indiferent de rezultatul scrutinului, „Republica Moldova ramane pe calea europeana”, informeaza Deschide.md.

Intr-o postare pe Facebook, Plahotniuc a anuntat ca a votat pentru ‘stabilitate’ si ‘liniste’ in tara, dar in acelasi timp impotriva ‘demagogiei’ si ‘populismului’. „Moldova are nevoie de un presedinte echilibrat, care sa nu faca din institutia prezidentiala un centru de scandal politic, ci un centru de echilibru institutional”, a scris el, potrivit Deschide.md. „Indiferent de rezultatul votului, Republica Moldova ramane pe calea europeana, iar printre prioritatile majoritatii parlamentare si ale guvernarii ramane modernizarea tarii, raman reformele, care sa aduca o viata mai buna oamenilor”, a adaugat Plahotniuc.

UPDATE 15:00 Liderul Platformei Dreptate si Adevar (DA), Andrei Nastase, a declarat ca al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale care are loc duminica in Republica Moldova reprezinta o sansa ca cetatenii „sa protesteze impotriva celor care ne-au batjocorit tara de-a lungul timpului”, invocand „mobilizarea frauduloasa”, „la limita bunului-simt” din anumite zone.

„Am votat, ca si in primul tur, pentru schimbarea lucrurilor in bine in Republica Moldova. Am votat pentru un trai mai bun. Am votat pentru viitorul copiilor mei si al intregii tari. Am votat pentru decenta in viata politica si in viata noastra de zi cu zi”, pentru ca „ea poate face schimbarea mult asteptata” de cetatenii Republicii Moldova, a spus, la iesirea de la vot, liderul Platformei Dreptate si Adevar (DA), formatiune care a sustinut-o pe candida proeuropeana Maia Sandu in campania electorala.

Andrei Nastase a mai afirmat ca isi doreste un presedinte ‘onest’ si ‘puternic’ si ca a iesi la vot este o ‘datorie’, nu doar un ‘drept’. „Daca o face diaspora, pe ploaie, la Paris, la Londra sau la Barcelona, trebuie sa o facem si noi, cei de acasa, pentru ca purtam o responsabilitate aparte pentru viitorul copiilor nostri, pentru viitorul parintilor nostri. Eu am reusit sa ajung si la mine in sat. Am mers impreuna cu mama mea. Ii indemn pe toti copii din aceasta tara, mai mari sau mai mici, sa mearga, sa isi insoteasca parintii, sa ii indemne sa iasa la vot si sa voteze pentru schimbarea in bine in tara noastra”, a declarat de asemenea Andrei Nastase.

UPDATE 14:15 – Zeci de cetateni moldoveni stau la coada, duminica, si in fata Ambasadei Republicii Moldova de la Bucuresti.

UPDATE 13:40 – Ambasadorul Moldovei la Bucuresti: Pana acum, au votat peste 4.000 de persoane, mai multe decat in primul tur Ambasadorul Republicii Moldova la Bucuresti, Mihai Gribincea, a declarat ca, pana la ora 12.00, au votat peste 4.000 de cetateni moldoveni pe teritoriul Romaniei, la cele doua sectii din Bucuresti exprimandu-si optiunea de vot aproximativ 1.600 de oameni, mai mult ca in primul tur de scutin. Ambasadorul a facut un apel ca moldovenii care vor sa voteze in Capitala sa mearga si la sectia de votare de la consulat pentru ca exista temeri ca se vor termina cele 3.000 de buletine de vot rezervate ambasadei.

UPDATE 12:30 – Candidatul Partidului Actiune si Solidaritate (PAS) la functia de presedinte al Republicii Moldova, Maia Sandu, si-a manifestat convingerea ca, daca alegerile de duminica vor fi corecte, ea va deveni viitorul presedinte al tarii. Ea declarat, dupa ce si-a exercitat dreptul de vot la Liceul Teoretic Petru Rares din Chisinau, ca spera ca al doilea tur de scrutin sa nu fie fraudat in favoarea contracandidatului sau, socialistul Igor Dodon. „Eu contez pe vigilenta tuturor celor care merg la vot, pe vigilenta observatorilor. Daca alegerile vor fi corecte, atunci noi vom castiga„, a afirmat Maia Sandu.

UPDATE 11:30 – Cetatenii moldoveni cu drept de vot din diaspora s-au mobilizat pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale din Republica Moldova, cruciale pentru viitorul tarii, intrucat vor decide pentru urmatoarea etapa daca aceasta isi continua calea spre UE sau spre Uniunea Euroasiatica, condusa de Rusia. Astfel, pana la ora locala 10:00, peste 400 de persoane au votat la Mestre, in Italia, in timp ce sirul persoanelor care venisera sa voteze a crescut considerabil. In primul tur al scrutinului prezidential, la Mestre au votat aproximativ 1.900 de persoane. Favorita alegatorilor moldoveni din Italia a fost Maia Sandu, care a obtinut 80% din sufragii, fata de contracandidatul sau prorus Igor Dodon, care a acumulat doar 7,2% din voturi.

La cele doua sectii de votare deschise la Moscova, peste 1.000 de persoane stateau duminica dimineata la coada ca sa voteze, potrivit portalului Deschide.md. In total, in capitala Rusiei au fost aduse 6.000 de buletine de vot pentru al doilea tur al alegerilor prezidentiale, transmite corespondentul RISE Moldova la Moscova. Potrivit observatorilor, in cazul in care cozile se vor mentine si in urmatoarele ore, este posibil ca buletinele de vot sa se dovedeasca insuficiente.

Cateva sectii de votare stau la dispozitia alegatorilor din Transnistria. Portalul InfoPrut evoca autocare cu alegatori transnistreni si o mobilizare fara precedent in regiunea transnistreana pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale din Republica Moldova. Un anunt care ii indeamna pe transnistreni sa participe la scrutin a fost difuzat pe retelele de socializare.

UPDATE 7:00 – Sectiile de vot pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale s-au deschis. In total au fost deschise 2081 de sectii de vot atat in tara cat si peste hotare. In afara tarii au fost deschise 100 de sectii de votare. In acest tur al doilea tur de scrutin au fost tiparite cu peste 10.000 de buletine de vot mai multe decat la scrutinul din urma cu doua saptamani.

___________________________________________________

Igor Dodon este increzator in victorie, mai ales ca a castigat primul tur al alegerilor la diferenta de 10 procente.

Igor Dodon, candidatul socialist la presedintia Republicii Moldova: „Sa ia exemplul de la Hillary Clinton. Eu astept un sunet de la dumneaei in noaptea de duminica spre luni, ca sa isi recunoasca infrangerea.”

Dodon, economist de profesie, in varsta de 41 de ani, s-a infatisat moldovenilor drept un barbat de familie care tine la traditii. A stiut sa profite de nemultumirea populara fata de guvernele pro-europene care au condus tara din 2009 incoace. Ofera drept alternativa o reapropriere de Rusia, desi recent a promis ca va cauta relatii bune si cu Bruxelles-ul. Cat despre legatura cu Romania…

Igor Dodon, candidatul socialist la presedintia Republicii Moldova: „Mai multe sondaje din ultimul timp denota o crestere a acestor miscari unioniste. De ce? Pentru ca acesta este si rezultatul guvernarii dezastruoase din ultimii ani, a oligarhilor. Eu consider ca odata cu rezolvarea problemelor economice, numarul celor care doresc unirea cu Romania va scadea.

In varsta de 44 de ani, Maia Sandu, candidata Partidului Actiune si Solidaritate, are studii la Harvard si a lucrat ca economist la Banca Mondiala. A fost ministru al educatiei in trei guverne si a primit laude pentru reforme precum modernizarea manualelor scolare si introducerea de camere de supraveghere in salile de examen. Maia Sandu pledeaza cauza unui parcurs european si promite sa lupte fara tihna impotriva coruptiei. Angajament care rezoneaza cu alegatorii unei tari in care un miliard de dolari s-a evaporat din sistemul bancar.

Maia Sandu, candidata Partidului Actiune si Solidaritate:
„Prioritatile mele vor tine de resetarea societatii, de resetarea economiei si de restabilirea increderii oamenilor in statul Republica Moldova.

Alegatorii moldoveni au o lunga lista cu doleante pentru viitorul presedinte al tarii, primul ales direct de populatie, si nu de parlament, in ultimele doua decenii.

In Republica Moldova, presedintele ia decizii de politica externa, poate sa intoarca legi in Parlament, sa dizolve legislativul in unele conditii dar si sa desemneze premierul.

Sursa: stirileprotv.ro

Alţi doi români decedaţi în urma inundaţiilor din Spania au fost identificaţi
Internațional vineri, 15 noiembrie 2024, 08:06

Alţi doi români decedaţi în urma inundaţiilor din Spania au fost identificaţi

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a informat joi că, potrivit informaţiilor confirmate de către autorităţile spaniole, alţi doi cetăţeni...

Alţi doi români decedaţi în urma inundaţiilor din Spania au fost identificaţi
Primele discuţii privind transferul de putere la Casa Albă
Internațional miercuri, 13 noiembrie 2024, 21:33

Primele discuţii privind transferul de putere la Casa Albă

La Casa Albă au avut loc primele discuţii privind transferul de putere. Cei doi lideri, alături de reprezentanţi ai agenţiilor federale, urmau...

Primele discuţii privind transferul de putere la Casa Albă
Regiunea Zaporijjia a fost vizată de noi atacuri aeriene ruseşti
Internațional marți, 12 noiembrie 2024, 08:21

Regiunea Zaporijjia a fost vizată de noi atacuri aeriene ruseşti

Regiunea Zaporijjia a fost vizată de noi atacuri aeriene ruseşti. În urma bombardamentelor, câteva persoane au rămas blocate într-un bloc vizat...

Regiunea Zaporijjia a fost vizată de noi atacuri aeriene ruseşti
Liderii UE vor discuta la Budapesta despre un nou pact pentru competitivitatea europeană
Internațional vineri, 8 noiembrie 2024, 10:31

Liderii UE vor discuta la Budapesta despre un nou pact pentru competitivitatea europeană

Liderii UE vor discuta la Budapesta despre un nou pact pentru competitivitatea europeană. Liderii europeni, reuniţi la Budapesta, i-au cerut lui...

Liderii UE vor discuta la Budapesta despre un nou pact pentru competitivitatea europeană
Internațional joi, 7 noiembrie 2024, 05:42

AlegeriSUA2024: Biden l-a invitat la Casa Albă pe Trump, care a acceptat să meargă

Donald Trump a acceptat invitaţia la Casa Albă de la preşedintele Joe Biden, a transmis miercuri echipa de campanie a candidatului republican la...

AlegeriSUA2024: Biden l-a invitat la Casa Albă pe Trump, care a acceptat să meargă
Internațional miercuri, 6 noiembrie 2024, 09:48

Alegeri prezidențiale în SUA: Donald Trump a fost ales preşedinte al Statelor Unite

Candidatul republican la Casa Albă, Donald Trump, a fost proclamat miercuri învingător al alegerilor prezidenţiale din Statele Unite, cu un total...

Alegeri prezidențiale în SUA: Donald Trump a fost ales preşedinte al Statelor Unite
Internațional luni, 4 noiembrie 2024, 06:07

Maia Sandu conduce cu 54,91% după procesarea a peste 98% din procesele verbale. Alexandr Stoianoglo – 45,09%

Preşedinta în exerciţiu Maia Sandu a preluat conducerea, în turul doi al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, fiind creditată cu...

Maia Sandu conduce cu 54,91% după procesarea a peste 98% din procesele verbale. Alexandr Stoianoglo – 45,09%
Internațional duminică, 3 noiembrie 2024, 11:43

Cetățenii Republicii Moldova votează în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale

Cetățenii Republicii Moldova votează în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Secțiile de votare sunt deschise până la ora 21:00....

Cetățenii Republicii Moldova votează în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale