Germania, Austria și Suedia nu pot fi singurele țări care primesc refugiați
Articol editat de Gerhard Chwoika, 7 septembrie 2015, 15:00
Germania va fi „schimbată” de afluxul masiv de imigranți, a declarat luni cancelarul federal german Angela Merkel, care a promis că va depune toate eforturile pentru ca aceste schimbări să fie „pozitive” pentru țara sa, informează AFP.
„Ceea ce trăim astăzi este ceva ce va continua să ne preocupe în anii ce vor urma, să ne schimbe, și dorim ca schimbarea să fie una pozitivă și credem că vom putea reuși acest lucru„, a declarat Merkel pentru presă.
Invocând un sfârșit de săptămână impresionant și emoționant, în care circa 20.000 de refugiați, în special sirieni, au ajuns în Germania, cancelarul federal conservator și-a exprimat satisfacția în legătură cu faptul că Germania, a devenit țara cu care oamenii asociază speranța, ceea ce este extrem de prețios dacă e să privim istoria noastră.
Exprimându-și convingerea, după cum a făcut-o în repetate rânduri săptămâna trecută, că Germania va putea să-i primească și să-i integreze pe refugiații care au ajuns cu miile în această țară, Merkel a îndemnat, totodată, la un efort al Uniunii Europene. „Nu vom reuși decât prin solidaritate europeană”, a spus Merkel. „Nu merge ca anumite țări să spună: Nu am nicio legătură cu toate astea”, a criticat Angela Merkel, exprimându-și totodată convingerea că „dinamica a ceea ce se întâmplă nu va fi afectată„.
„Germania, Austria și Suedia nu pot fi singurele țări care primesc refugiați„, a subliniat, la rândul său, vicecancelarul și ministrul economiei german, social-democratul Sigmar Gabriel, în cadrul aceleiași conferințe.
Merkel, Gabriel și președintele celui de-al treilea partid ce formează coaliția aflată la putere la Berlin, bavarezul Horst Seehofer, au convenit în noaptea de duminică spre luni asupra unui nou ajutor financiar de 6 miliarde de euro destinat primirii și integrării de refugiați, dintre care 3 miliarde vor fi alocate landurilor și comunelor.
Berlinul dorește totodată să accelereze procedurile de examinare a cererilor de azil, să revizuiască sistemul de alocații acordate solicitanților de azil și să-și orienteze bugetul de asistență spre prevenirea imigrației.