Acord între SUA şi Afganistan privind regimul forţelor americane
Articol editat de Mirabela Afronie, 21 noiembrie 2013, 09:16
Statele Unite şi Afghanistanul au ajuns la un acord care reglementează regimul forţelor americane care ar putea rămâne în Afghanistan după retragerea NATO, la sfârşitul anului viitor.
Acordul va fi prezentat astăzi, pentru a fi dezbătut, unei mari adunări naţionale afghane. Acordul arată că autorităţile afgane par să fi acceptat, după luni de discuţii, o serie de condiţii puse de Statele Unite, pentru a-şi menţine unele forţe pe teritoriul Afghanistanului. Este vorba, în primul rând, de regimul juridic al militarilor americani.
Kabulul şi-ar fi dorit ca, în cazul în care aceştia încalcă legea afgană, să poată fi judecaţi de instanţe locale, cerere făcută în contextul mai multor scandaluri, generate de uciderea civililor afgani, în cursul operaţiunilor militare americane. Politica Statelor Unite, acceptată în cele din urmă, este însă ca militarii săi să aibă imunitate în faţa instanţelor străine. Acordul mai prevede dreptul de survol al teritoriului afgan, de către forţele aeriene americane şi posibilitatea desfăşurării unor operaţiuni militare împotriva Al-Qaeda.
Pe de altă parte, deşi acordul recunoaşte că Afghanistanul a fost ţinta agresiunilor unor state străine sau a unor grupuri armate găzduite de acestea – o aluzie la Pakistan, acuzat în repetate rânduri, că le-ar fi permis rebelilor să lanseze atacuri de pe teritoriul său – nu obligă Statele Unite să intervină militar, pentru a preveni un atac.
Contingente americane şi ale NATO se află în Afghanistan, din 2001 şi ar trebui să se retragă la sfârşitul anului viitor, însă, pentru a reuşi să le facă faţă insurgenţilor talibani, autorităţile de la Kabul vor avea nevoie de sprijin şi după acea dată, în condiţiile în care forţele de securitate afgane sunt încă insuficient antrenate şi echipate, infiltrate de talibani şi demoralizate.