A murit Madeleine Albright, prima femeie secretar de stat al SUA
Madeleine Albright, prima femeie secretar de stat al SUA, care a ajutat la orientarea politicii externe occidentale în urma Războiului Rece, a murit. Ea avea 84 de ani, transmite CNN.
Articol editat de Valentina Adam, 24 martie 2022, 06:45
Moartea ei a fost confirmată într-un e-mail trimis personalului de la Albright Stonebridge Group, o firmă de strategie globală fondată de Albright.
Albright a fost o figură centrală în administrația președintelui Bill Clinton, ocupând mai întâi funcția de ambasador al SUA la Națiunile Unite înainte de a deveni cel mai important diplomat al națiunii în cel de-al doilea mandat al acestuia.
Ea a susținut extinderea NATO, a făcut presiuni pentru ca alianța să intervină în Balcani pentru a opri genocidul și epurarea etnică (Nota Redacției: din fosta Iugoslavie), a încercat să reducă răspândirea armelor nucleare și a susținut drepturile omului și democrația în întreaga lume.
Într-un articol de opinie din New York Times publicat luna trecută, chiar înainte de invazia Rusiei în Ucraina, Albright a susținut că liderul rus Vladimir Putin ar face „o greșeală istorică” dacă ar invada Ucraina și a avertizat asupra costurilor devastatoare pentru țara sa.
„În loc să deschidă calea Rusiei spre măreție, invadarea Ucrainei ar asigura infamia domnului Putin, lăsând țara sa izolată diplomatic, paralizată economic și vulnerabilă din punct de vedere strategic în fața unei alianțe occidentale mai puternice și mai unite”, a scris Albright.
Ea a fost o figură a politicii externe americane în deceniul dintre sfârșitul Războiului Rece și războiul împotriva terorismului declanșat de atacurile de la 11 septembrie 2001, o eră anunțată de președintele George H.W. Bush drept o „nouă ordine mondială”.
Statele Unite, în special în Irak și în Balcani, au creat coaliții internaționale și au intervenit ocazional în mod militar pentru a înlătura regimurile autocratice, iar Albright – care s-a autointitulat „idealistă pragmatică” și care a inventat termenul de „multilateralism asertiv” pentru a descrie politica externă a administrației Clinton – s-a inspirat din experiența sa de a fi crescut într-o familie care a fugit de naziști și comuniști în Europa de la mijlocul secolului al XX-lea pentru a-și modela viziunea asupra lumii.