A început recensământul populaţiei şi al locuinţelor în Republica Moldova
Recensământul populaţiei şi al locuinţelor a început luni în Republica Moldova, ocazie cu care fostul preşedinte al Comisiei Electorale Centrale de la Chişinău, Iurie Ciocan, a lansat campania „Sunt român, vorbesc limba română – corectăm statistica împreună, participă la recensământ!”, adresând un apel public cetăţenilor moldoveni să declare că vorbesc limba română şi că sunt români pentru a pune capăt într-un sfârşit „crizei identitare”, relatează Radio Chișinău
Articol editat de Valentina Adam, 9 aprilie 2024, 07:28
În premieră, recenzorii vor colecta informaţiile nu pe hârtie, ci direct pe tablete. Cetăţenii moldoveni vor fi întrebaţi despre anul şi locul naşterii, locul de trai, limba vorbită, nivelul educaţiei, ocupaţia şi alte aspecte, iar cei care vor refuza să furnizeze datele personale riscă să fie amendaţi.
Astfel, începând de luni şi până pe 7 iulie, circa 4.000 de recenzori vor merge din casă în casă pentru a colecta date despre cetăţeni şi despre locuinţe, transmite moldova1.md.
Aceştia trebuie să prezinte în mod obligatoriu legitimaţia de recenzor şi să poarte vestimentaţie cu logo-ul recensământului, inclusiv vestă, chipiu, tricou, rucsac, tabletă.
Costurile acestuia sunt evaluate la 370 de milioane de lei (moldoveneşti) dintre care 329 milioane provin din bugetul de stat, restul banilor fiind oferiţi de Uniunea Europeană.
Şeful direcţiei Recensăminte de la Biroul Naţional de Statistică, Dorin Lozovanu, a precizat pentru Radio Moldova că participarea la recensământ este obligatorie iar persoanele care vor refuza să completeze chestionarele şi nu vor putea fi convinse prin nicio metodă, riscă o amendă de până la 2.500 de lei (moldoveneşti).
Cu această ocazie, fostul preşedinte al Comisiei Electorale Centrale de la Chişinău, Iurie Ciocan, a lansat campania publică „Sunt român, vorbesc limba română – corectăm statistica împreună, participă la recensământ!”, îndemnându-i pe cetăţenii moldoveni să declare că sunt români şi vorbesc limba română pentru a pune capăt în cele din urmă „crizei identitare” cu care se confruntă Republica Moldova de la declararea independenţei sale în 1991 în siajul prăbuşirii URSS.
„Vă îndemn să participaţi la el cu toată responsabilitatea, pentru ca să putem afla din prima sursă realitatea din teren şi să nu rămână loc pentru speculaţii. Să ştim exact câţi suntem, cine suntem, ce avem şi cu ce nevoi ne confruntăm. (…) Moldovenii din Republica Moldova sunt români, ca şi cei aproape 8 milioane de moldoveni care locuiesc de partea cealaltă a Prutului, la fel ca dobrogenii, oltenii, bănăţenii, ardelenii, muntenii, maramureşenii, bucovinenii… Acest adevăr trebuie spus şi acceptat, pentru că doar atunci când vom înţelege clar cine suntem, abia atunci vom şti ce trebuie să facem. O societate formată pe bază de minciună nu se poate dezvolta”, declară în apelul său Iurie Ciocan, citat de Ziarul Naţional din Chişinău.
Autorităţile de la Chişinău estimează că primele rezultate vor fi publicate în termen de şase luni de la finalizarea recensământului. În acelaşi timp, acestea au precizat că informaţiile oferite sunt confidenţiale şi protejate prin lege, folosite în scopuri statistice.
Potrivit premierului Dorin Recean, datele colectate la Recensământul persoanelor şi locuinţelor din 2024 vor ajuta la repartizarea transparentă a resurselor financiare pentru dezvoltarea localităţilor din Republica Moldova.
Recensământul populaţiei şi locuinţelor se desfăşoară o dată la zece ani, fiind cel mai important exerciţiu statistic naţional care oferă tabloul demografic complet al ţării. Ultimul Recensământ a avut loc în 2014 şi s-a desfăşurat timp de două săptămâni, notează Radio Chişinău.
Foto: Facebook / Primăria Chișinău