Aviaţia israeliană a efectuat lovituri în Fâşia Gaza
Aviaţia israeliană a efectuat miercuri devreme lovituri în Fâşia Gaza după lansarea mai multor baloane incendiare de pe acest teritoriu palestinian spre sudul Israelului, potrivit surselor din cadrul serviciilor de securitate palestiniene şi unor martori, notează AFP.
Articol editat de Valentina Adam, 16 iunie 2021, 05:49 / actualizat: 17 iunie 2021, 8:54
Aceste lovituri şi tiruri de baloane sunt primele incidente majore dintre Israel şi Fâşia Gaza după armistiţiul de la 21 mai, care a pus capăt la 11 zile de război-fulger soldat cu 260 de morţi pe partea palestiniană, printre care copii, adolescenţi şi combatanţi, şi 13 decese în Israel, inclusiv un copil, o adolescentă şi un soldat.
Potrivit unor surse palestiniene, aviaţia israeliană a vizat cel puţin o ţintă la est de Khan Younes, un oraş din sudul Fâşiei Gaza, enclavă sărăcită cu două milioane de locuitori unde aproximativ o mie de apartamente, birouri şi buticuri au fost distruse în ultimul război cu Israelul, al patrulea din 2008. Un fotoreporter al agenţiei France Presse aflat la Khan Younes a văzut, de asemenea, explozii.
Acestea au fost primele lovituri israeliene împotriva acestui teritoriu palestinian, sub controlul islamiştilor din Hamas şi sub blocada israeliană, de la venirea la putere, duminică seară, a unei coaliţii eterogene care a pus capăt celor 12 ani de domnie a lui Benjamin Netanyahu.
Loviturile şi lansarea baloanelor incendiare, care au provocat peste 20 de incendii în sudul Israelului, potrivit pompierilor locali, au intervenit în paralel cu manifestaţiile naţionaliste şi de extremă-dreaptă din Ierusalimul de Est reunind mai mult de o mie de oameni.
Statele Unite şi ONU au îndemnat la „reţinere” înaintea acestui marş controversat pe care noul guvern israelian condus de Naftali Bennett, în funcţie de duminică, l-a autorizat marcând în acelaşi timp traseul pentru a evita confruntările cu palestinienii.
La rândul său, mişcarea Hamas a ameninţat Israelul cu represalii dacă acest marş sărbătorind preluarea controlului şi anexarea Ierusalimului de Est, sectorul palestinian al Oraşului Sfânt, de către armata israeliană în 1967, se va aventura în special în cartierele musulmane din Oraşul Vechi.
Agerpres
Sursa foto: AFP News Agency/Twitter