Ziua Rezervației Biosferei Delta Dunării
Preşedintele Klaus Iohannis efectuează, vineri, o vizită în Delta Dunării, cu prilejul Zilei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (RBDD).
Articol editat de Valentina Adam, 1 septembrie 2023, 12:16
„Prin varietatea deosebită a florei şi a faunei, Delta Dunării este un obiectiv de interes major pentru biodiversitatea naţională şi internaţională”, transmite Administrația Prezidențială.
Administraţia Prezidenţială arată că vizita în Delta Dunării confirmă preocuparea constantă a preşedintelui Klaus Iohannis pentru problematicile legate de mediu, conservarea biodiversităţii şi limitarea efectelor schimbărilor climatice la nivel naţional şi internaţional.
„Obiectivele legate de protejarea florei şi faunei bogate trebuie să se îmbine armonios cu dezvoltarea socială şi economică a comunităţilor care locuiesc în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării”, menţionează sursa citată.
Administraţia Prezidenţială subliniază că, pe lângă poluarea cu plastic sau exploatarea insuficientă a resurselor naturale din perspectiva sustenabilităţii, Delta Dunării s-a confruntat în ultimii ani şi cu impactul negativ al schimbărilor climatice, ale căror consecinţe – perioade lungi de secetă, deteriorarea calităţii apei şi scăderea rezervelor de peşte – pun în pericol biodiversitatea unică a Deltei, precum şi bunăstarea comunităţilor care trăiesc în regiune.
„Din această perspectivă, vizita preşedintelui României are inclusiv rolul de a contribui la găsirea unor soluţii pentru provocările pe care le întâmpină Delta şi la mobilizarea actorilor relevanţi în implementarea unor măsuri optime”, arată sursa citată.
În acest sens, şeful statului se va întâlni, la Tulcea, cu autorităţi centrale şi locale, reprezentanţi ai mediului ştiinţific şi neguvernamental, pentru că „protejarea Deltei Dunării are nevoie de implicarea tuturor, dincolo de apartenenţe politice şi de priorităţi pe termen scurt”. Preşedintele Iohannis va vizita şi Complexul Lacustru Somova-Parcheş.
„Valoarea patrimoniului natural al Deltei Dunării a fost recunoscută prin includerea sa în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO şi în Lista Convenţiei Ramsar. De asemenea, Rezervaţia Biosferei Delta Dunării este inclusă în reţeaua europeană de arii naturale protejate, fiind sit Natura 2000”, mai transmite Administraţia Prezidenţială.
***
Delta Dunării, o tânără formaţiune de relief în continuă consolidare, reprezintă una dintre cele mai importante regiuni turistice ale României, prin originalitatea peisajului său (relief, apă, vegetaţie, faună) și a așezărilor umane.
La sfârșitul celor 2860 km parcurși, de la izvoare (Donaueschingen – Pădurea Neagră din Germania) până la Marea Neagră (vechiul Pontus Euxinus), Dunărea construiește de peste 12.000 de ani una dintre cele mai frumoase delte din Europa și din lume. Chiar dacă se află pe locul doi în Europa (după Volga) și pe locul 22 la nivel global, pentru bogăţia peisajului și faunei sale, unde păsările sunt elementul cel mai semnificativ, Delta prezintă un interes special din toate punctele de vedere: știinţific, turistic și chiar economic.
Deţinând Diploma Europeană a Ariilor Protejate (din 2000), valoarea patrimoniului natural al Deltei Dunării este recunoscută la nivel internaţional: ca sit al Patrimoniului Mondial UNESCO (din 1991), ca parte a Programului UNESCO „Omul și Biosfera” (MAB, din 1990), ca sit RAMSAR – zonă umedă deosebit de importantă pentru păsările de apă (din 1991), ca sit Natura 2000 (din 2007).
Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a fost înfiinţată în 1990 pentru a implementa măsurile de management necesare asigurării conservării patrimoniului natural și dezvoltării durabile a regiunii.
Foto Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării