Ziua Europeană de Comemorare a Holocaustului împotriva romilor
Articol editat de Gerhard Chwoika, 2 august 2018, 14:34
Acțiunile nazismului, în cadrul Holocaustului împotriva romilor, au fost mult mai puțin studiate decât cele din holocaustul evreiesc, și numai în ultimii ani, când comunitatea romă a început să ceară recunoașterea membrilor săi ca victime ale regimului nazist. Din cauza faptului că romii au fost mai slab organizați comunitar, este dificilă estimarea numărului victimelor. Istoricii apreciază că în lagărele de exterminare au murit sute de mii de oameni.
Evenimentele de comemorare ne fac să ne reamintim de suferințele îndurate de semenii noștri, de efectele devastatoare ale urii rasiale și de pericolul ideologiilor extremiste. Este de datoria noastră morală pentru victimele Holocaustului romilor ca acele atrocități să nu se mai repete vreodată, iar lumea să înțeleagă din acea experiență faptul că trebuie să trăim într-o lume care să aibă la baza pacea între popoare, respectul între etnii.
În contextul acțiunilor diplomatice multilaterale, România acordă atenție specială problematicii memoriei victimelor genocidului romilor din perioada Holocaustului și a necesității educării tinerelor generații asupra acestui episod tragic al istoriei europene. În acest sens, pe durata exercitării mandatului președinției IHRA, România a încurajat eforturile internaționale în domeniul educației privind problematica genocidului romilor din perioada Holocaustului. Ca urmare a acestor demersuri, cu sprijinul financiar al IHRA, a devenit disponibilă platforma educațională onlinehttp://www.romasintigenocide.eu/en/home, care conține materiale didactice în 11 limbi europene, inclusiv limba română.