Zece cărţi clasice şi contemporane pentru a înţelege războiul din Ucraina
Nu este niciodată uşor să se înţeleagă de ce se poartă războaiele, cu atât mai puţin atunci când este vorba de conflictele din 2022, cum ar fi cel dintre Rusia şi Ucraina, pe care îl putem înţelege datorită unor scriitori precum Gogol, Applebaum, Bulgakov şi tânărului Saşa Filipenko, relatează EFE.
Articol editat de Valentina Adam, 4 martie 2022, 19:14
În timp ce întreaga lume urmăreşte, minut cu minut, acest război de pe teritoriul ucrainean, provocat de guvernul rus, există multe motive pentru această situaţie, pe care scriitorii şi istoricii le rezolvă şi le-au rezolvat de-a lungul multor, multor ani în care, această parte a continentului, şi-a disputat bucăţi întregi de teritoriu. Sunt lucrări care sunt esenţiale în aceste zile şi pe care EFE le-a selectat.
- ‘Taras Bulba’ de Nikolai Gogol (1835): Un roman istoric în care Gogol prezintă luptele dintre cazaci şi polonezi pe pământ ucrainean, inspirat de povestirile străbunicului său. Acest roman a fost motiv de dispută când a fost tradus în limba ucraineană şi au fost eliminate referirile la patria rusă.
- ‘Războiul lui Stalin împotriva Ucrainei: Foametea roşie’ de Anne Applebaum. În această carte publicată în 2019, jurnalista laureată a premiului Pulitzer relatează unul dintre episoadele cele mai negre din istoria Rusiei şi Ucrainei, când Stalin a condamnat la moarte prin înfometare 4 milioane de oameni pentru a elimina orice gest de rezistenţă la planul său de colectivizare agrară între 1931 şi 1934, episod cunoscut sub numele ‘Holodomor’, care în ucraineană înseamnă literalmente ‘a muri de foame’.
- ‘Orfelinatul’ de Serghei Jadan (2017): Cartea semnată de poetul, scriitorul, eseistul şi traducătorul ucrainean Serghei Jadan prezintă povestea devastatoare despre lupta civililor prinşi în conflictul din estul Ucrainei şi despre un profesor de limba ucraineană care, în timp ce soldaţii invadează un oraş vecin, se hotărăşte să plece la orfelinatul unde trăieşte nepotul său Saşa, aflat în teritoriul ocupat pentru a-l aduce acasă.
- ‘Corbul negru’ de Vasili Şkliar: Tot dintr-un punct de vedere mai istoric, Şkliar, unul dintre cei mai citiţi autori ucraineni, abordează în această carte insurecţia din 1920 împotriva armatei în timpul Războiului de independenţă al Ucrainei, care a fost ecranizată sub acelaşi nume într-un film din 2019, în regia lui Taras Tkacenko.
- ‘Revoluţia rusă: Istorie şi memorie’ de Jose Maria Faraldo: În această carte, autorul spaniol oferă o abordare a acestui eveniment istoric care se îndepărtează de banalitate, profitând de avalanşa de documente aflate în arhivele fostei URSS puse la dispoziţia istoricilor şi cercetătorilor în perioada scurtă dintre guvernarea Gorbaciov şi venirea la putere a lui Vladimir Putin.
- ‘ Russian History: A Very Short Introduction’ de Geoffrey Hosking: Este tot o carte istorică ce relatează evenimentele de la Rusia Kieveană şi până la naţiunea apărută după desfiinţarea URSS, în care autorul expune şi analizează elementele, problemele şi reperele fundamentale care au marcat istoria acestei ţări.
- ‘Quaderni ucraini’ de Igort: În această carte de benzi desenate, artistul ilustrator italian Igort, un bun cunoscător al acestei regiuni, cercetează biografiile supravieţuitorilor ‘Holodomorului’, termen care a intrat în istorie ca ‘genocidul ucrainean’.
- ‘Crucile roşii’ de Saşa Filipenko: Acest scriitor belarus (Minsk, 1984) a devenit una dintre cele mai puternice voci de protest împotriva regimului lui Aleksandr Lukaşenko, preşedintele Belarusului, în asemenea măsură încât a fost forţat să se exileze. În această carte este prezentat un alt punct negru al istoriei staliniste: dispreţul regimului stalinist faţă de prizonierii de război din cel de-al Doilea Război Mondial.
- ‘Război şi pace’ de Lev Tolstoi: Este imposibilă întocmirea acestei liste din care să nu facă parte acest titlu care vorbeşte despre Rusia şi istoria sa. Plasat între 1805 şi 1813, într-o Rusie bulversată de ameninţarea napoleoniană, romanul ilustrează marile bătălii care i-au adus gloria lui Napoleon, precum cea de la Austerlitz, până la incendierea Moscovei şi retragerea armatei franceze în mijlocul frigului şi al privaţiunilor.
- ‘Maestrul şi Margareta’ de Mihail Bulgakov: Un alt clasic al literaturii ruse încheie această listă. Cartea lui Bulgakov este o satiră a societăţii sovietice, cu o populaţie înfometată, birocraţi stupizi, funcţionari terorizaţi şi artişti corupţi.