[VIDEO] Erdogan, înfuriat de un film satiric la adresa sa
Închisoare pentru „insultă la adresa șefului statului”
Articol editat de Mirabela Afronie, 31 martie 2016, 06:45
Dar nu situația din Siria sau criza emigranților au fost motivul supărării prezidențiale pe Germania, ci un clip video pe YouTube produs de un broadcaster de stat german.
VIDEO: Filmul e o adaptare a unui vechi cântec pop german și reprezintă o satiră la adresa liderului turc. În film sunt ridiculizate unele apariții ale lui Erdogan, e prezentat palatul său opulent dar și unele circumstanțe în care drepturile omului ar fi fost încălcate în Turcia.
„Drepturi egale pentru femei/Să fie bătute la fel ca bărbații”, e unul dintre versurile cântecului, suprapus peste imaginile de la intervenția cu bastoane ale poliției turce asupra participantelor la marșul de Ziua Internațională a Femeii.
Închisoare pentru „insultă la adresa șefului statului”
În Germania sau România, un film similar nu i-ar fi ofensat probabil pe liderii de partid și de stat. Dar în Turcia există o lege care se ocupă de astfel de îndrăzneli, care pot trece la categoria „insulte la adresa șefului statului”.
Potrivit unei investigații BBC, citate de vox.com, în perioada august 2014 – martie 2015, în Turcia au fost 236 de persoane investigate pentru „insultă la adresa șefului statului”, infracțiune care se poate pedepsi cu ani de închisoare. Unele situații sunt de-a dreptul hilare: în 2014, Erdogan a văzut o profesoară în mulțime care i-ar fi făcut un gest obscen. După ce liderul turc s-a plâns public de întâmplare, profesoara a fost arestată, iar în ianuarie 2016 a fost condamnată la un an de închisoare.
Altădată, un doctor l-a comparat pe Erdogan cu personajul Gollum din Stăpânul Inelelor și a ajuns în instanță. Tribunalul turc a chemat la bară „experți în Gollum” care să stabilească dacă o asemenea comparație e insultătoare sau nu.
„Tendințe autoritariste”
Aversiunea președintelui Erdogan față de rețelele de socializare pe care s-ar propaga mesaje insultătoare nu este nouă. Acum doi ani, pe când era premier, Recep Tayyip Erdogan a decis suspendarea temporară a accesului la Twitter în Turcia, pe motiv că „libertatea (de exprimare pe Twitter, n.r.) nu înseamnă intruziunea în viaţa privată şi nici spionarea secretelor de stat”. Atunci, nici YouTube nu a scăpat de furia premierului, peste o săptămână fiind și el suspendat în Turcia.
Sunt motive și evenimente care i-au pe făcut pe unii comentatori dar și pe unii oficiali europeni să aprecieze că în timpul mandatelor lui Erdogan, Turcia a alunecat spre autoritarism. Mai sunt invocate în acest sens și represiunea violentă a manifestațiilor anti-guvernamentale dar și profilul islamist al reformei școlare promovate de partidul lui Erdogan.
„O comparație cu Vladimir Putin nu e chiar ieșită din context”, spunea anul trecut Howard Eissenstat, profesor la St. Lawrence University, citat de vox.com. „Și Putin, și Erdogan pun preț pe instituția alegerilor pentru a-și legitima prezența la putere și se asigură în același timp că criticile consistente ale politicilor lor nu ajung la public”, mai spune profesorul menționat.
Sursa: romania-actualitati.ro