Ascultă Radio România Reșița Live

[VIDEO] 10 ani fără regele pop, Michael Jackson

Artistul a murit la vârsta de 50 de ani, pe 25 iunie 2009, în urma unei intoxicaţii grave cu propofol, un anestezic puternic utilizat în spitale, potrivit bucurestifm.ro.

Articol editat de Mirabela Afronie, 25 iunie 2019, 12:22

Starul îl folosea la domiciliu ca somnifer, cu complicitatea medicului Conrad Murray.

Decesul a survenit în perioada în care artistul american se afla la Los Angeles şi efectua repetiţii intense pentru ultimul său turneu din carieră, intitulat „This Is It Tour”, care ar fi trebuit să debuteze în iulie 2009 la Londra.

Medicul personal al cântăreţului, Conrad Murray, a fost găsit vinovat de omucidere involuntară şi a fost condamnat la patru ani de închisoare. El a fost eliberat în octombrie 2013, după ce a petrecut aproape doi ani în închisoare.

Michael Jackson a lăsat în urmă trei copii, Paris Jackson, în vârstă de 21 de ani, Prince Michael Jackson – 17 ani și Prince Michael Jackson II, in varsta de 22 de ani.

Starului pop i-au fost aduse, de-a lungul timpului, numeroase acuzaţii de pedofilie.

La începutul acestui an a fost lansat un documentar care a stârnit noi controverse, „Leaving Neverland”, de Dan Reed, în care au fost lansate noi acuzaţii de abuz sexual la adresa lui Michael Jackson.

În 1993, Jackson a fost acuzat că a abuzat sexual un băiat în vârstă de 13 ani, Jordan Chandler.

Artistul a negat acuzaţiile şi totul s-a încheiat printr-o înţelegere civilă care s-a ridicat la 23 de milioane de dolari. În 2005, un juriu a stabilit că Jackson nu se face vinovat de molestarea sexuală a lui Gavin Arvizo, care, la momentul presupuselor fapte, avea tot 13 ani.

În 2013 şi 2014, după decesul lui Jackson, în 2009, au mai fost intentate două procese, de Wade Robson şi James Safechuck, care au susţinut că artistul i-a molestat sexual la începutul anilor 1990, pe când erau copii. Ambele cazuri au fost respinse în instanţă pentru că faptele au fost prescrise.

Robson şi Safechuck sunt protagoniştii documentarului regizat de Dan Reed. Filmul a stârnit un nou val de publicitate negativă.

Un episod care beneficia de vocea lui Michael Jackson din popularul serial animat „Familia Simpson/ The Simpsons” a fost retras de la difuzare.

Mai multe posturi de radio din toată lumea, din Australia, Noua Zeelandă şi până în Canada, au anunţat că nu vor mai difuza muzica lui Michael Jackson, după lansarea documentarului HBO.

Însă reacţiile negative s-au oprit aici. Lui Michael Jackson nu i s-au retras titluri, aşa cum au păţit actorul Bill Cosby şi producătorul de film Harvey Weinstein, eliminaţi din Academia de film americană după acuzaţii de abuz sexual.

Popularul album „Thriller” şi videoclipul piesei omonime se află încă în National Recording Registry, Arhiva de înregistrări a Congresului american.

Muzica lui Michael Jackson este folosită în continuare în reclame şi într-un show al celebrului Cirque Du Soleil.

Starul pop rămâne la fel de popular, în ciuda scandalurilor sexuale. Experţii spun că moştenirea sa muzicală va dăinui, potrivit Associates Press.

Regele pop a încasat în ultimii ani mai mulți bani decât orice altă celebritate care s-a stins, mai mult și decât unii artiști faimoși care încă activează.

Jackson aduce anual familei suma de 75 de milioane de dolari, veniturile de autor reprezentând aproape 2,5 milioane de dolari. Alte aproape 19 milioane de dolari pe an provin din vânzarea diverselor suveniruri care îl au pe Michael Jackson în prim-plan.

Datele publicate de Forbes anul trecut aratau că Michael Jackson a încasat cu 6 milioane de dolari mai mult decât Adele și cu 8,5 milioane de dolari mai mult decât trupa Metallica.
Videoclipurile sale au fost vizionate, în 2018, de mai bine de un miliard de ori pe YouTube.

Unul dintre puţinii artişti care a fost introdus de două ori în Rock and Roll Hall of Fame, Michael Jackson a intrat şi în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai de succes showman al tuturor timpurilor, cu 13 premii Grammy la activ, 13 single-uri pe clasate locul întâi în topuri şi vânzări de peste 750 de milioane de albume în întreaga lume.

Michael Joseph Jackson s-a născut pe 29 august 1958, în Gary, Indiana, fiind al şaptelea din cei nouă copii ai familiei.

Cei cinci băieţi Jackson – Jackie, Tito, Jermaine, Marlon şi Michael – au susţinut primul lor concert, sub titulatura The Jackson Five, când Michael avea doar 11 ani.

Trupa a fost promovată de celebra casă de discuri Motown şi s-a bucurat de succes internaţional. După acest moment, Michael s-a lansat într-o strălucită carieră solo.

El a debutat solo în 1972, iar, zece ani mai târziu, a lansat albumul „Thriller”, care a devenit un hit.

Albumul s-a vândut în 21 de milioane de exemplare doar în SUA şi în peste 27 de milioane de copii în întreaga lume.

La începutul anilor ’80, Jackson s-a impus ca o figură dominantă în muzica pop, devenind primul showman afro-american intens promovat de MTV. Popularitatea videoclipurilor sale, precum „Thriller”, „Beat It” şi „Billie Jean”, au ajutat la impunerea pe piaţă a postului de televiziune, încă nou la acea vreme.

Atât în clipuri, cât şi pe scenă, Jackson a făcut celebre o serie de tehnici de dans elaborate, precum faimosul „moonwalk”.

Albumul „Bad”, apărut în 1987, s-a vândut aproape la fel de bine ca şi precedentul.
Fiecare nou album semnat de Jackson, fiecare nouă apariţie a sa reprezenta un eveniment.

Următoarea lansare a lui Jackson, „Dangerous” (1991), a debutat pe locul întâi în topuri, lansând doar un singur single, piesa „Black or White”, al cărei videoclip a fost intens criticat la acea vreme pentru felul în care se încheia – artistul îşi atingea părţile intime prin pantaloni.

După acest album, cariera sa cunoaște o perioadă de declin.

Un dublu album „greatest hits” lansat în 1995, „”HIStory”, s-a vândut relativ prost, comparativ cu onorariile imense ale lui Jackson – doar 7 milioane de copii.

Un nou album lansat în 2001, „Invincible”, a înregistrat vânzări chiar şi mai slabe.

Alte aspecte ale vieţii personale, precum chipul său în continuă schimbare, apariţiile excentice şi comportamentul ciudat, au început să suscite interesul publicului.

Începând cu anii ’90, cântăreţul a avut o serie de probleme de sănătate, dublate de zvonuri care indicau că acesta ar suferi de diverse boli de piele, ca urmare a numeroaselor operaţii estetice suferite.

De asemenea, în ultima perioadă a vieţii sale, artistul s-a confruntat cu o serie de probleme financiare, fiind chiar pe punctul de a-şi vinde celebra fermă Neverland la licitaţie, în 2008.

Regele pop a decedat în data de 25 iunie 2009, cu mai puţin de o lună înainte de revenirea pe scenă.

Etichete:
Nicu Sârghea, toboșarul trupei Vunk, a decedat
Fapt divers joi, 12 decembrie 2024, 22:04

Nicu Sârghea, toboșarul trupei Vunk, a decedat

Nicu Sârghea, toboșarul trupei Vunk, s-a stins din viață joi, la vârsta de 48 de ani. Anunțul a fost făcut de trupa pe pagina de Facebook:...

Nicu Sârghea, toboșarul trupei Vunk, a decedat
Festival de Colinde „Asta-i Sara de Ajun” la Muzeul din Caransebeș
Fapt divers joi, 12 decembrie 2024, 18:13

Festival de Colinde „Asta-i Sara de Ajun” la Muzeul din Caransebeș

Festival de Colinde „Asta-i Sara de Ajun” la Muzeul din Caransebeș Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș,...

Festival de Colinde „Asta-i Sara de Ajun” la Muzeul din Caransebeș
Serbările iernii la Dognecea
Fapt divers miercuri, 11 decembrie 2024, 15:42

Serbările iernii la Dognecea

Cea dea patra ediţie a manifestărilor prilejuite de serbările ierni la Dognecea va avea loc sâmbătă, 14 decembrie în Parcul 1 Mai din centrul...

Serbările iernii la Dognecea
Dar din dar s-a făcut Rai la Casa Gotha din Reşiţa
Fapt divers luni, 9 decembrie 2024, 16:00

Dar din dar s-a făcut Rai la Casa Gotha din Reşiţa

Expresia ”dar din dar se face Rai” a căpătat de-a lungul anilor o semnificaţie spirituală. Înseamnă că vei primi bine, dacă vei oferi...

Dar din dar s-a făcut Rai la Casa Gotha din Reşiţa
Fapt divers duminică, 8 decembrie 2024, 14:16

8 decembrie – Ziua Constituţiei României

Ziua Constituţiei României este marcată, în fiecare an, în data de 8 decembrie. Constituţia din 1991 a fost prima de după Revoluţia din...

8 decembrie – Ziua Constituţiei României
Fapt divers duminică, 8 decembrie 2024, 10:12

Bacolux Hotels România celebrează 30 de ani de activitate

Grupul Bacolux Hotels celebrează aniversarea de 30 de ani de activitate în industria ospitalității din România. Drumul companiei a început la...

Bacolux Hotels România celebrează 30 de ani de activitate
Fapt divers vineri, 6 decembrie 2024, 00:45

Creştinii îl prăznuiesc astăzi pe Sfântul Ierarh Nicolae, făcătorul de minuni şi Moşul încărcat cu daruri. Peste 800.000 de români îşi sărbătoresc onomastica

Cu mai puţin de trei săptămâni înaintea Crăciunului, în data de 6 decembrie, creştinii îl sărbătoresc pe Sfântul Ierarh Nicolae,...

Creştinii îl prăznuiesc astăzi pe Sfântul Ierarh Nicolae, făcătorul de minuni şi Moşul încărcat cu daruri. Peste 800.000 de români îşi sărbătoresc onomastica
Fapt divers joi, 5 decembrie 2024, 16:19

Tradiții și obiceiuri în ajun de Sfântul Nicolae: Să ne pregătim ghetuţele pentru daruri!

Se știe despre sărbătoarea Sfântului Nicolae că este una dintre cele mai îndrăgite sărbători ale iernii. Moș Nicolae este așteptat cu...

Tradiții și obiceiuri în ajun de Sfântul Nicolae: Să ne pregătim ghetuţele pentru daruri!