Ascultă Radio România Reșița Live

Un român a inventat jeleul cu aur şi usturoi

Invenţia e valoroasă datorită conţinutului de extracte naturale din plante şi fructe, „ceea ce-l face să fie valoros din punct de vedere nutriţional, iar zona de inovaţie provine prin utilizarea nanoparticulelor de aur cu aceste două benefici majore“, consideră cercetătorul. Tehnica nanoparticulelor din aur poate fi pusă în practică şi la alte produse alimentare. „E important de menţionat efectul lor care poate să fie înglobat în multe matrici, fie că e vorba de matrici alimentare, fie de zona de ambalaje antimicrobiene“, adaugă Vodnar.

Întrebat cât ar costa o investiţia ca acest jeleu minune să ajungă pe piaţă, la oameni – ţinta finală a invenţiile cercetătorilor – acesta a avansat o cifră relativă de vreo 10.000 de euro.

Un român a inventat jeleul cu aur şi usturoi

Articol editat de Mirabela Afronie, 8 aprilie 2016, 06:41

„Jeleul de aur“ sau „Golden jelly“ este invenţia lui Adrian Gheorghe Martău, un student al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj. A vrut să facă o altfel de teză de licenţă şi nu numai că a reuşit cu ajutorul profesorilor săi, ci a şi câştigat o medalie de aur la un Salon Naţional de Inventică ProInvent 2016, desfăşurat la Cluj. Produsul său este unul natural deoarece cuprinde extracte din fructe – căpşuni, portocale şi cocos -, pectină (din fructe) şi nu gelatină, zahăr în cantităţi mai mici decât jeleurile din comerţ. Noutatea şi inovaţia sunt aduse de folosirea nanoparticulelor de aur, în vogă în industria farmaceutică şi medicală din lume, care au efecte antimicrobiene şi antioxidante asupra corpului uman.
Coordonatorul licenţei, cercetătorul Dan Vodnar, „tatăl“ ambalajul microbian (pentru care a primit medalie de aur, la ProInvent, ca şi studentul său), precizează că la nivel mondial există studii ce subliniază beneficiile folosirii nanoparticululelor de aur în alimentaţie, dar şi alte studii care demonstrează exact opusul.

Invenţia e valoroasă datorită conţinutului de extracte naturale din plante şi fructe, „ceea ce-l face să fie valoros din punct de vedere nutriţional, iar zona de inovaţie provine prin utilizarea nanoparticulelor de aur cu aceste două benefici majore“, consideră cercetătorul. Tehnica nanoparticulelor din aur poate fi pusă în practică şi la alte produse alimentare. „E important de menţionat efectul lor care poate să fie înglobat în multe matrici, fie că e vorba de matrici alimentare, fie de zona de ambalaje antimicrobiene“, adaugă Vodnar.

Întrebat cât ar costa o investiţia ca acest jeleu minune să ajungă pe piaţă, la oameni – ţinta finală a invenţiile cercetătorilor – acesta a avansat o cifră relativă de vreo 10.000 de euro.

Sursa: Adevărul

Etichete:
Lista completă cu nominalizările la Premiile Oscar 2025
Fapt divers joi, 23 ianuarie 2025, 16:22

Lista completă cu nominalizările la Premiile Oscar 2025

Academia de Arte și Științe Cinematografice a anunțat astăzi, 23 ianuarie, lista completă cu nominalizările la Premiile Oscar, ediția...

Lista completă cu nominalizările la Premiile Oscar 2025
Republica Moldova se retrage din concursul muzical Eurovision 2025
Fapt divers miercuri, 22 ianuarie 2025, 15:42

Republica Moldova se retrage din concursul muzical Eurovision 2025

Republica Moldova se retrage din concursul muzical Eurovision 2025, conform anunţului făcut miercuri de directorul televiziunii naţionale, Moldova...

Republica Moldova se retrage din concursul muzical Eurovision 2025
Un local din Reșița a fost transformat în refugiu pentru iubitorii de carte și socializare
Fapt divers marți, 21 ianuarie 2025, 10:49

Un local din Reșița a fost transformat în refugiu pentru iubitorii de carte și socializare

O inițiativă inedită  transformă un bar într-un refugiu pentru iubitorii de carte și socializare. Astfel, clienții sunt invitaţi să...

Un local din Reșița a fost transformat în refugiu pentru iubitorii de carte și socializare
Ziua Internaţională a îmbrăţişărilor
Fapt divers marți, 21 ianuarie 2025, 10:22

Ziua Internaţională a îmbrăţişărilor

În data de 21 ianuarie, în lumea întreagă, este marcată Ziua Internaţională a Îmbrăţişărilor. Ideea a fost lansată, în anii ’80, de...

Ziua Internaţională a îmbrăţişărilor
Fapt divers luni, 20 ianuarie 2025, 17:00

La Aeroclubul ”Octavian Ulici” Caransebeș încep cursurile gratuite pentru tinerii care doresc să devină piloți

La Aeroclubul ”Octavian Ulici” Caransebeș încep cursurile gratuite pentru tinerii care doresc să devină piloți La începutul anului 2025,...

La Aeroclubul ”Octavian Ulici” Caransebeș încep cursurile gratuite pentru tinerii care doresc să devină piloți
Fapt divers luni, 20 ianuarie 2025, 09:09

„Blue Monday” – Mit sau strategie de marketing?

În 2005, o companie britanică numită Sky Travel a început să numească a treia zi de luni din ianuarie „Blue Monday”. Această companie...

„Blue Monday” – Mit sau strategie de marketing?
Fapt divers miercuri, 15 ianuarie 2025, 18:46

Banat: Octava de Rugăciune Ecumenică pentru Unitatea Creştinilor, la o nouă ediţie din acest sfârşit de săptămână

Între 18 şi 25 ianuarie 2025 se va desfăşura Octava de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor având ca temă călăuzitoare: „Crezi tu...

Banat: Octava de Rugăciune Ecumenică pentru Unitatea Creştinilor, la o nouă ediţie din acest sfârşit de săptămână
Fapt divers miercuri, 15 ianuarie 2025, 10:57

Ana & Banda Care Nu-i: povestea unei formații virtuale și a graiului bănățean adus la viață cu inteligența artificială

Descoperă povestea proiectului „Ana & Banda Care Nu-i”, o inițiativă culturală care aduce graiul bănățean în prim-plan prin...

Ana & Banda Care Nu-i: povestea unei formații virtuale și a graiului bănățean adus la viață cu inteligența artificială