Un ”Pompei în miniatură”, descoperit sub un fost cinematograf din Verona
O clădire din perioada Romei Antice, comparată de specialişti cu „un Pompei în miniatură”, a fost descoperită cu ocazia excavărilor organizate în locul în care se află un fost cinematograf din oraşul Verona, în nordul Italiei, informează marţi cotidianul britanic The Guardian.
Articol editat de Valentina Adam, 16 iunie 2021, 05:47
Descoperirea a fost făcută în timpul săpăturilor din subsolul cinematografului Astra, care este renovat după ce a fost abandonat timp de 20 de ani.
Cu ”fresce magnifice pe ziduri”, clădirea, care datează din secolul al II-lea e.n., ”evocă un Pompei în miniatură”, a spus administratorul departamentului de arheologie din Verona.
Nu se ştie încă cu precizie ce rol a îndeplinit clădirea, dar experţii cred că aceasta ar fi supravieţuit unui incendiu care a dus la prăbuşirea acoperişului, întrucât printre fragmentele descoperite s-au aflat şi resturi de mobilă din lemn carbonizate.
”Se pare că în urma incendiului, clădirea nu a mai fost folosită”, a spus administratorul.
În ciuda incendiului, ”cadrul a fost conservat intact, culorile magnifice ale frescelor de pe ziduri datând din secolul al II-lea”, a adăugat el.
Modul în care a fost descoperită acea clădire, precum şi dovezile referitoare la incendiul care a mistuit-o, au evocat anumite conotaţii cu anticul Pompei, un oraş distrus de erupţia vulcanului de pe muntele Vezuviu în anul 79 e.n. ”O calamitate, de data aceasta un incendiu, a provocat distrugerea bruscă a complexului, lăsând urme”, se mai precizează în raportul arheologilor.
Descoperirea vine la un an după ce o podea din mozaic din perioada romană, într-o stare perfectă de conservare, a fost descoperită în apropiere de Verona. Plăcile multicolore, găsite sub rădăcinile unor plante de viţă-de-vie, fac parte din fundaţia unei vile romane, ale cărei ruine au fost descoperite în urmă cu un secol într-o regiune deluroasă din apropierea oraşului Negrar di Valpolicella. Vila ar fi datat din secolul al III-lea e.n..
Agerpres