Trei astronauţi au revenit pe Pământ după mai bine de şase luni petrecute în spaţiu
Astronauta americană Anne McClain, canadianul David Saint-Jacques şi rusul Oleg Kononenko au revenit marţi pe Terra după o misiune de peste şase luni la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), relatează AFP şi dpa.
Articol editat de Mirabela Afronie, 25 iunie 2019, 12:15
O capsulă Soyuz la bordul căreia se afla cosmonautul Oleg Kononenko şi astronauţii Anne McClain şi David Saint-Jacques a aterizat în Kazahstan la ora locală 8:48 (02:47 GMT), potrivit transmisiunii în direct oferite de NASA.
După perioada lungă petrecută în spaţiu, ei au avut nevoie de ajutor pentru a ieşi din capsulă. Specialişti de la cosmodromul Baikonur din Kazahstan i-au asistat la coborâre pe cei trei.
Înainte de a părăsi staţia spaţială, Kononenko i-a predat comanda ISS compatriotului său Alexei Ovcinin.
David Saint-Jacques, aflat în prima sa misiune pe ISS, a doborât recordul de timp petrecut în spaţiu de un canadian: 204 de zile, faţă de 187 cât a petrecut compatriotul său Robert Thirsk.
Celor trei li s-au alăturat în martie rusul Alexei Ovcinin şi americanii Nick Hague şi Christina Koch. Aceasta din urmă ar trebui să petreacă aproape 11 luni la bordul ISS, depăşind recordul pentru cea mai lungă perioadă de timp petrecută în spaţiu de o femeie, a declarat NASA în luna aprilie.
Recordul actual este deţinut de un o altă astronaută americană, Peggy Whitson, care a petrecut 288 de zile pe ISS între 2016 şi 2017.
Din 2011, Rusia este singura ţară capabilă să trimită echipaje către ISS. Însă eşecul din octombrie trecut, scandalurile de corupţie din cadrul agenţiei spaţiale ruse Roskosmos şi competiţia din partea companiei SpaceX a miliardarului Elon Musk pun în pericol viitorul acestei exclusivităţi.
Următoarea lansare către ISS este programată pentru 20 iulie, când un american, un rus şi un italian vor ajunge la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale. AGERPRES