Tradiții și obiceiuri de Florii
Cunoscută și ca ziua Intrării Domnului în Ierusalim, Duminica Floriilor este cea mai importantă sărbătoare din timpul Postului Mare. Această zi de o mare importanță pentru creștinătate este plină de superstiții, tradiții și obiceiuri.
Articol editat de Valentina Adam, 9 aprilie 2023, 08:24 / actualizat: 10 aprilie 2023, 8:05
În același timp, potrivit tradiției, în Duminica Floriilor sunt celebrați cei care poartă nume de flori. Potrivit datelor furnizate de Direcţia pentru Evidenţa Persoanei, este vorba despre 610.693 de bărbaţi şi peste 1.790.000 de femei.
Cel mai întâlnit prenume masculin este Florin – 344.496 de persoane, urmat de Viorel – 134.653.
Tradiții și obiceiuri de Florii
Floriile amintesc de intrarea triumfală a Mântuitorului în cetatea Ierusalimului, a doua zi după ce L-a înviat pe Lazăr. De aici se trage și tradiția crenguțelor de salcie – auzind de venirea lui Isus, oamenii strigau „Osana întru Cel de Sus! Bine este cuvântat cel ce vine întru numele Domnului” în timp ce au luat ramuri de finic și au ieșit bucuroși în întâmpinarea Lui.
Așadar, ramurile de salcie din România amintesc de ramurile de finic și măslin cu care a fost întâmpinat Iisus Hristos de mulțime, la intrarea în Ierusalim. De asemenea, credincioșii folosesc salcia deoarece ea imită cel mai bine gestul de plecare smerită în faţa Mântuitorului.
Totodată, o veche legendă spune că doar salcia a ajutat-o pe Maica Domnului când a vrut să își vadă Fiul ce tocmai fusese răstignit. Pe drum, a ajuns la o apă şi a rugat buruienile să o ajute să traverseze, însă doar salcia a fost cea care a creat o punte. Astfel, Maica Domnului a binecuvântat salcia ca oamenii să o ducă la biserică, iar preoții să o slujească.
Ce nu este bine să faci de Florii
În această zi de mare sărbătoare, spălatul pe cap este unul dintre lucrurile interzise cu desăvârșire. Potrivit tradiției, persoanelor ce se vor spăla pe cap de Florii, le vor încărunți părul și vor albi înainte de vreme. De asemenea, nu este bine ca femeile să se vopsească, să spele, să facă curat, sau să coasă.
O altă tradiție spune că nu se plantează pomi în săptămâna dinaintea Floriilor, deoarece aceștia vor face numai flori, nu și fructe. În această zi de mare sărbătoare nu este bine nici să abuzați de băuturi alcoolice, fiind o zi pe care trebuie să o petreceți fără certuri și fără vorbe rele.