A scos la vânzare pe internet un telefon de peste 2000 de lei. Greşeală comisă de o femeie când a fost sunată de cumpărător
Articol editat de Mirabela Afronie, 26 mai 2016, 10:13 / actualizat: 26 mai 2016, 11:26
Aceştia au pus la vânzare pe internet, laptopuri ori telefoane scumpe. Problema este că in loc să le inmaneze unui curier adevărat care sa le livreze unui client real, le-au dat unor hoţi.
Cum funcţionează schema
Hoţii caută anunţurile cu bunuri de valoare. Unul dintre infractori joacă rolul cumpărătorului şi se oferă să facă el comanda pentru curier. Bucuros că nu mai trebuie să facă el acest demers, vânzătorul accepta. În scurt timp, falsul curier se prezintă la usa si, sigur pe el, cere coletul.
Victima: „Imbrăcat în blugi negri si inscripţionat cu numele firmei de curierat, avea şi legitimaţie. S-a comportat perfect normal, ştia toate procedurile nu a dat nici o secundă de bănuit ceva. Am ajuns in 2016 să vină cineva sa te fure de la tine din casă cu zâmbetul pe buze şi pe nimeni şa nu intereseze, este depusă o plângere la poliţie de aproape o lună.”
Această femeie i-a dat unui curier fals un telefon de peste 2000 de lei. A intrat la bănuieli abia după 3 zile, când nu şi-a primit banii in cont, iar cumpărătorul si curierul aveau telefoanele inchise. Pe facebook a gasit alte 4 persoane in aceeasi situatie.
Păgubitii au făcut propria lor mini investigaţie, au cercetat imaginile de pe camere de supraveghere. Aşa au depistat anumite persoane suspecte care este posibil sa fi facut parte din reţeaua de escrocherie. Acum pozele cu aceşti indivizi au fost depuse la politie, care urmeaza sa ii identifice.
Victima: „Este suspect pentru ca apare în momentul în care curierul a ajuns la mine la uşa, sta după colţ şi se gandeşte, aşteaptă ceva. Dispare de pe filmare exact în momentul în care curierul a parasit apartamentul.”
Firmele de curierat ne recomandă să nu acceptăm ca altcineva să facă in locul nostru comanda pentru transport.
Ronen Herbst, şeful departamentului de securitate a unei firme de curierat: „Este un nou fenomen in piaţa. Oricine care are dubiu poate să sune în call centerul nostru dacă comandă este lansata şi inregistrată, dacă curierul lucrează la noi şi să fie foarte sigur înainte de a preda coletul.”
Un curier real are obligatoriu un scanner în mână. Este imbrăcat in uniformă cu sigla companiei. Legitimaţia sa are siglă si poză. Accepta sa-şi arate buletinul pentru a demonstra ca numele de pe legitimaţie este real.
Articolul 244 din Codul penal prevede că o inşelăciune săvârşită prin folosirea de nume sau calitaţi mincinoase se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani.
Sursa: stirileprotv.ro
Sursa foto: facebook