Primetime Emmy 2024: Serialele TV ‘Shogun’ şi ‘Hacks’ au câştigat principalele trofee
Producţiile TV ‘Shogun’ – care a obţinut un număr record de 18 premii – şi ‘Hacks’ au câştigat principalele trofee atribuite în cadrul celei de-a 76-a ediţii a galei de decernare a premiilor Primetime Emmy, supranumite ‘Oscarurile televiziunii americane’, care au fost acordate duminică seară la Los Angeles, informează agenţiile de presă internaţionale.
Articol editat de Valentina Adam, 16 septembrie 2024, 08:40
Bariera subtitrărilor a fost definitiv depăşită în Statele Unite: în pofida numeroaselor sale dialoguri în limba japoneză, serialul ‘Shogun’ a fost marele câştigător al galei de duminică seară.
‘Shogun’, o poveste cuprinzătoare despre maşinaţiunile politice din Japonia secolului al XVII-lea, care se inspiră din romanul omonim scris de James Clavell, s-a impus la 18 categorii de premii, inclusiv la categoria ‘cel mai bun serial dramatic’. Acelaşi serial a câştigat premiile Primetime Emmy pentru cel mai bun actor într-un serial dramatic (Hiroyuki Sanada) şi pentru cea mai bună actriţă într-un serial dramatic (Anna Sawai).
El a devenit primul serial TV non-anglofon care a câştigat premiul suprem în cadrul galei Primetime Emmy şi a obţinut, de asemenea, premiul pentru cea mai bună regie a unui serial dramatic.
Scenaristul său, Justin Marks, a subliniat importanţa acestui pariu creativ, efectuat de postul de televiziune FX şi proprietarul său, grupul Disney, atunci când au decis să realizeze acest proiect.
‘Aţi validat un serial de epocă japonez, subtitrat, foarte costisitor, al cărui punct culminant se desfăşoară în jurul unui concurs de poezie’, a declarat el.
‘A fost un proiect de vis, în care Estul se întâlneşte cu Vestul’, a declarat Hiroyuki Sanada, primul artist japonez care a câştigat un premiu Primetime Emmy, datorită rolului său din ‘Shogun’ – cel al unui senior nipon care era un foarte bun strateg.
Partenera sa de pe micul ecran, Anna Sawai, remarcabilă în rolul fiicei unui samurai căzut în dizgraţie şi care s-a convertit la catolicism, a fost desemnată cea mai bună actriţă într-un rol dramatic. ‘A fost rolul vieţii mele’, a declarat ea, vizibil emoţionată.
Producţiile sud-coreene ‘Parasite’ – recompensată cu Oscarul pentru cel mai bun film în 2020 – şi ‘Squid Game’ – care a câştigat mai multe premii Emmy în 2022 – au deschis calea în această direcţie. Numărul record de trofee atribuite duminică seară serialului ‘Shogun’ confirmă faptul că publicul american poate de acum să aprecieze un serial realizat într-o limbă străină şi cu o acţiune plasată într-un mediu cultural diferit.
Aproximativ 70% dintre dialogurile din ‘Shogun’ sunt în japoneză, iar protagonistul romanului – un marinar englez a cărui corabie eşuează în arhipelagul nipon -, trece destul de repede în plan secund, în favoarea intrigilor de curte şi a rivalităţilor dintre liderii din Japonia.
‘Hacks’ creează o surpriză
În alte categorii dedicate producţiilor dramatice, Elizabeth Debicki a fost recompensată cu premiul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar, datorită interpretării prinţesei Diana în ultimul sezon al serialului ‘The Crown’, care spune povestea reginei Elisabeta a II-a şi a familiei regale britanice.
Producţia HBO ‘Hacks’ a fost desemnat câştigătoare la categoria ‘cel mai bun serial de comedie’, învingând în mod surprinzător marele favorit, serialul ‘The Bear’.
Resorturile comice din ‘Hacks’ se bazează pe un duo improbabil alcătuit dintr-o fostă glorie a spectacolelor de stand-up american, ajunsă la vârsta de 70 de ani şi interpretată de Jean Smart, şi o tânără scenaristă milenială, interpretată de Hannah Einbinder, care acceptă misiunea de a îi reîntineri şi de a îi adapta glumele pentru a avea succes în rândul publicului actual.
Serialul ‘Hacks’ a câştigat şi premiul pentru cel mai bun scenariu cu cel de-al treilea sezon al său, iar Jean Smart a fost desemnată cea mai bună actriţă într-un serial TV de comedie.
‘Apreciez cu adevărat acest premiu, pentru că nu primesc destulă atenţie. Serios!’, a glumit pe scenă Jean Smart, în vârstă de 73 de ani.
Privat de trofeul suprem din categoria producţiilor de comedie, ‘The Bear’, ce prezintă culisele unui restaurant din Chicago, a câştigat totuşi 11 premii Primetime Emmy, inclusiv în categoriile de interpretare.
Jeremy Allen White şi Ebon Moss-Bachrach, care interpretează doi prieteni din copilărie care devin maestru bucătar, respectiv şef de restaurant, au câştigat premiile pentru cel mai bun actor în rol principal într-un serial de comedie, respectiv cel mai bun actor în rol secundar într-un serial de comedie, pentru al doilea an consecutiv.
Liza Colon-Zayas, care interpretează o bucătăreasă morocănoasă, a fost desemnată cea mai bună actriţă în rol secundar într-un serial de comedie.
‘Baby Reindeer’, premiat
Gala de duminică seară a recompensat şi o producţie-fenomen difuzată de Netflix, ‘Baby Reindeer’, la categoria ‘cea mai bună miniserie TV’, rezervată producţiilor de tip foileton cu un singur sezon.
Această producţie, ce descrie un barman din Londra hărţuit de o femeie cu tulburări psihiatrice, a fost prezentată ca ‘o poveste adevărată’ şi s-a bazat pe păţaniile autorului său, actorul scoţian de comedie Richard Gadd.
El a fost desemnat cel mai bun actor în rol principal într-o miniserie TV / lungmetraj de televiziune, iar ‘Baby Reindeer’ a câştigat totodată premiul pentru cel mai bun scenariu.
Această producţie, care a venit parcă de nicăieri, a dovedit că ‘singura constantă a oricărui succes din televiziune constă într-o naraţiune bună. O poveste bună care vorbeşte despre epoca noastră’, a declarat Richard Gadd, care a purtat un kilt pe scenă. ‘Aşadar, asumaţi-vă riscuri, împingeţi limitele, exploraţi chestiunile inconfortabile’, a adăugat el.
Jessica Gunn, care a interpretat rolul hărţuitoarei de pe micul ecran, a câştigat premiul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar într-o miniserie TV/lungmetraj de televiziune.
În viaţa reală, femeia din Regatul Unit care ar fi inspirat personajul ei a fost depistată pe reţelele de socializare şi a depus de atunci o plângere împotriva companiei Netflix, pe care o acuză de defăimare. Ea solicită despăgubiri de 170 de milioane de dolari.
Categoria dedicată miniseriilor TV include şi antologii – foiletoane care păstrează aceeaşi temă, dar îşi schimbă personajele şi intriga în fiecare sezon.
În cadrul acestui tip de producţie TV, cel de-al patrulea sezon din ‘True Detective’ i-a adus vedetei americane Jodie Foster premiul pentru cea mai bună actriţă într-o miniserie TV.
Renumita artistă a interpretat o poliţistă care investighează mai multe crime petrecute în timpul nopţii polare din Alaska. Jodie Foster, în vârstă de 61 de ani, are în palmares două premii Oscar, dar nu câştigase niciodată până acum un premiu Emmy.
Cea de-a 76-a gală de decernare a premiilor Primetime Emmy a avut loc duminică seară la Peacock Theater din Los Angeles. Gala a fost prezentată de Eugene şi Dan Levy, doi protagonişti ai serialului de comedie ‘Schitt’s Creek’.
‘Dacă lucrurile merg prost, să ştiţi că numele meu este Martin Short’, a glumit Eugene Levy, referindu-se la unul dintre starurile serialului de comedie ‘Only Murders in the Building’, care era prezent în public.
Dan Levy a făcut şi el o glumă pe scenă, spunând că gala Primetime Emmy Awards, difuzată de postul ABC, deţinut de grupul Disney, este cunoscută ca fiind ‘cea mai importantă ceremonie de televiziune care premiază staruri de cinema care joacă în producţii difuzate pe platforme de streaming’.
Agerpres