Prima fotografie realizată de Juno de pe orbita lui Jupiter
Articol editat de Mirabela Afronie, 13 iulie 2016, 13:46
Fotografia în care este vizibilă Marea Pată Roșie din atmosfera lui Jupiter, câteva dintre centurile atmosferice caracteristice ale giganticei planete precum și trei dintre principalii săi sateliți, Europa, Ganymede și Io, a fost realizată în spectrul vizibil al luminii prin intermediul instrumentului JunoCam, duminică, 10 iulie, de la distanța de 4,3 milioane de kilometri de planetă.
„Această fotografie obținută de JunoCam demonstrează că sonda a rezistat primei treceri prin centura de radiații letale care înconjoară gigantica planetă gazoasă și este gata să culeagă informații despre Jupiter. Abia așteptăm să vedem primele imagini de la polii lui Jupiter”, a declarat marți coordonatorul acestei misiuni, Scott Bolton, de la Southwest Research Institute din San Antonio.
Lansată la 5 august 2011, sonda Juno are drept obiectiv elucidarea misterului privind originea și evoluția lui Jupiter, confirmarea existenței unui eventual nucleu solid al acestei uriașe planete gazoase, cartografierea puternicului său câmp magnetic, măsurarea volumului de apă și amoniac din straturile profunde ale atmosferei sale și derularea unor observații științifice asupra aurorelor de pe Jupiter.
Înainte de plasarea pe o orbită polară în jurul lui Jupiter toate instrumentele de bord ale sondei au fost oprite pentru a nu fi afectate. Unele instrumente au fost repornite pe 6 iulie, iar JunoCam duminică, 10 iulie. În prezent Juno se îndepărtează de Jupiter spre afeliul orbitei sale foarte eliptice, de 53 de zile, în jurul giganticei planete.
„JunoCam va continua să fotografieze pe măsură ce sonda își realizează prima orbită în jurul planetei. Primele fotografii de înaltă rezoluție ale planetei vor fi realizate la 27 august, atunci când Juno se va afla în cel mai apropiat punct al orbitei sale față de Jupiter”, a declarat Candy Hansen, de la Planetary Science Institute din Tucson, Arizona, membră a echipei de coordonare a misiunii.
De-a lungul acestei misiuni Juno va înconjura planeta de 37 de ori și va culege date cu cele 9 instrumente științifice de care dispune, de la distanțe de până la 4.100 de kilometri de planetă. Majoritatea orbitelor vor fi încheiate însă în 14 zile și nu în 53. Juno va coborî pe orbita de 14 zile la 19 octombrie, după ce-și va aprinde motorul pentru încă 22 de minute.
Misiunea se va încheia în februarie 2018 atunci când Juno va plonja prin straturile ultradense ale atmosferei lui Jupiter și va transmite ultimele date pe care le adună înainte de a fi strivită de presiunea atmosferică uriașă. NASA a luat decizia de a încheia astfel misiunea pentru a se asigura că nu există niciun pericol de contaminare a sateliților jovieni care conțin apă și pe care ar putea exista viață microbiană, în special Europa.
Sursa: agerpres.ro