Pozele de tip selfie pot provoca boli mintale grave
Rador
Articol editat de Valentina Adam, 5 septembrie 2015, 13:36
Banalele poze de tip selfie si utilizarea excesiva a retelelor de socializare pot provoca boli mintale grave. Este avertismentul psihologilor, care spun ca au ajuns sa trateze tineri care nu mai pot trai fara internet. Boala secolului tinde sa se agraveze. Zilnic, zeci de tineri din întreaga lume îsi pierd viata sau sunt mutilati în încercarea de a prinde cadrul „de aur”. De multe ori, în cautarea unei fotografii pentru prietenii virtuali, tinerii îşi pun viaţa în pericol. Ei urca pe acoperisuri, escaladeaza poduri, sar în gol. La începutul lunii mai, imagini socante cu o adolescenta de 18 ani din Republica Moldova au facut înconjurul lumii. Fata a urcat pe un vagon împreuna cu o prietena încercând sa-si faca selfie. Acestea nu au tinut cont de linia electrificata de 27.000 de volti care se afla sub tensiune.
Jurnalistii unui canal de televiziune din România, care au vizitat Moldova, au încercat sa afle cum si de ce imaginile cu toaleta unui club din Chisinau au devenit cele mai accesate pe internet.
În acelasi timp, popularitatea pozelor de tip selfie în rândul utilizatorilor de retele sociale poate lua forme obsesive. Psihologii vorbesc despre o forma de narcisism digital, primul pas spre tulburari mintale. Americanul Danny Bowman, în vârsta de 19 ani, este primul caz semnalat de „dependenta de selfie”. Acesta a povestit jurnalistilor din tara sa despre faptul ca pierdea si zece ore pe zi, cu telefonul în mâna. Pentru a opri valul de tragedii, mai multe ţari au luat decizii anti-selfie. Autoritaţile din Federaţia Rusa, de exemplu, au iniţiat o campanie naţionala în acest senş dupa ce, de la începutul anului, s-au înregistrat cel putin 12 accidente mortale si peste 100 de raniri.
Şi la New York au fost interzise selfie-urile cu animale periculoase, dupa ce mai multe persoane au fost practic devorate. Ministrul culturii de la Bangkok a anuntat ca femeile care îţi vor etala sânii pe internet ar putea fi pedepsite cu cinci ani de închisoare. În legislatia moldoveneasca, termenul selfie nu exista, dar politia propune modificarea Codului Contraventional. Respectivul articol nu va mai suna „convorbiri telefonice”, ci „utilizarea mijloacelor de comunicatii electronice”, care va prevedea o amenda de pâna la o mie de lei.
Reteaua Google a raportat în 2014, la nivel global, peste 93 de milioane de selfie-uri pe zi.
Rador
foto digitaltrends.com