Ascultă Radio România Reșița Live

Povestea micului românesc

Povestea micului românesc a început în urmă cu peste 100 de ani, iar de-a lungul timpului preparatul autohton şi-a câştigat popularitatea pe grătarul tuturor românilor. Legenda spune că primul mic a fost mâncat în Centrul Vechi al Capitalei, fiind inventat dintr-o întâmplare.

Povestea micului românesc

Articol editat de Valentina Adam, 1 mai 2024, 06:00 / actualizat: 2 mai 2024, 10:32

Povestea micului a început în Bucureşti, în urmă cu mai bine de un secol, atunci când un bucătar iscusit din Capitală, Iordache Ionescu, le pregătea clienţilor săi mai multe preparate la grătar. Cârciumarul Ionescu, aşa cum era cunoscut printre clienţii localului, avea o reţetă excepţională de cârnaţi, renumită în tot oraşul, care a stat la baza micului din zilele noastre, explică istoricul Dan Falcan.

Într-o zi, cârciumarul muncea de zor la cârnaţii pregătiţi la grătar, dar maţele în care învelea carnea tocată s-au terminat. Văzând că cererile la cârnaţi sunt din ce în ce mai multe, Iordache Ionescu a luat o bucată din „aluatul cârnatului“ şi a pus-o pe grătar fără niciun fel de maţ. Primul care a gustat invenţia cârciumarului a rămas impresionat de gustul „mititelui“, iar noul produs s-a transformat în vedeta localului din centrul oraşului.

Încet-încet, pe majoritatea grătarelor din cârciumile şi localurile bucureştene se aflau mititei, iar oamenii păreau fascinaţi de gustul noului produs. „Înainte de al Doilea Război Mondial, la aproape orice colţ de stradă există o bodegă în care se serveau mici“ , povesteşte Dan Falcan.

Micul vine din Turcia de acum câteva sute de ani

Moghazehi Mehrzad, unul dintre pasionaţii artei culinare, are o altă părere despre originea micului şi spune că ştie legenda lui Iordache, dar crede că micul nu este un produs tradiţional românesc, ci vine din Turcia de acum 300, 400 de ani. Bărbatul spune că potrivit legendei lui Iordache, micii ar avea o istorie prea scurtă.

Moghazehi povesteşte că micul este de fapt un kebap, preparat cu ajutorul a numeroase condimente şi ierburi aromate. „Din reţeta originală de mici fac parte chimenul şi ienibaharul, condimente folosite foarte des de turci, fiind adaptată de fiecare zonă după gusturile şi obiceiurile culinare“, precizează acesta. 

În ceea ce priveşte un top al micăriilor din Capitală, Moghazehi Mehrzad spune că din punctul său de vedere cei mai buni mici sunt cei de La Cocoşatu. Bărbatul recunoaşte că a încercat să afle reţeta lor, dar fără succes. Caru’ cu bere este un alt restaurant la care spune că se găsesc mici foarte buni, pentru că bucătarii de acolo respectă o reţetă proprie. „Din câte ştiu cei de acolo au o reţetă veche de 100 de ani“ , precizează Moghazehi.

Reţeta micului însă este pe atât de diferită, pe cât este de contestată că ar fi românească. Unii specialişti culinari susţin că a fi un produs provenit dintr-o eroare gastronomică atunci când un bucătar din Bucureşti a rămas fără maţe pentru cârnaţi şi a pus carnea direct pe grătar. Alţii spun că tradiţionalul mic ţine mai mult de obiceiurile culinare ale turcilor şi că a rămas moştenire de sute de ani.

Micii lui Păstorel

Iaţă şi versiunea lui Păstorel despre mititeii autohtoni. E apărută în Glasul Patriei din 20 decembrie 1962, şi e de găsit la paginile 271-272 din De Re Culinaria, ediţia din 1977. Aşadar:

Carne de vită de la ceafă sau de la coadă, sau pulpa – capacul. La 1 kg de carne, ¼ seu gros şi curăţat de piele. Carnea, împreună cu seul, se trece de două ori prin maşina de tocat. Se adaugă în carne miez de franzelă (de mărimea unei lămâi), muiat în mujdei de usturoi, sare, o linguriţă de mirodenii: enibahar, chimen (dacă vrei), piper şi o jumătate linguriţă bicarbonat. Frămânţi, până se face o pastă omogenă.

Uzi cu apă un fund de lemn şi palmele. Suceşti câte o bucată pe masă până obţii forma cilindrică ştiută. Tai în bucăţi potrivite şi-i aşezi umezi pe-o farfurie. Îi pui la rece câteva ore. Pui grătarul încins, pe care ai aşezat un rând de mititei, la foc moale. Cât stau la foc, îi învârteşti mereu, până se întăresc. După ce s-au prăjit o serie, se servesc în vas acoperit şi încălzit (altfel se sleiesc din cauza seului). În timp ce se consumă o serie, se pune la foc seria următoare. Prăjirea trebuie să se facă încet, ca să nu se pripească la exterior, rămânând cruzi la mijloc.

Sursa: adevarul.ro

Slujbă arhierească și sfințire de clopote în Parohia Valea Bolvașnița
Fapt divers luni, 17 februarie 2025, 18:14

Slujbă arhierească și sfințire de clopote în Parohia Valea Bolvașnița

În a doua duminică din perioada Triodului, dedicată întoarcerii fiului risipitor, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a...

Slujbă arhierească și sfințire de clopote în Parohia Valea Bolvașnița
Cine a fost Sfântul Valentin, salvatorul îndrăgostiților
Fapt divers vineri, 14 februarie 2025, 06:24

Cine a fost Sfântul Valentin, salvatorul îndrăgostiților

Ziua Îndrăgostiților (Valentine’s Day) poartă denumirea salvatorului îndrăgostiților, Sfântul Valentin, și este sărbătorită în...

Cine a fost Sfântul Valentin, salvatorul îndrăgostiților
Andrei Coșuleanu, activist de mediu: Radioul trebuie să devină un ambasador al acțiunilor de mediu
Fapt divers joi, 13 februarie 2025, 19:25

Andrei Coșuleanu, activist de mediu: Radioul trebuie să devină un ambasador al acțiunilor de mediu

Andrei Coşuleanu activează de 20 de ani în sectorul nonguvernamental, fiind unul dintre inițiatorii unor ample mișcări civice și organizații...

Andrei Coșuleanu, activist de mediu: Radioul trebuie să devină un ambasador al acțiunilor de mediu
Ziua Mondială a Radioului: colaborarea dintre Centrul Meteorologic Regional Banat-Crișana și Radio Reșița
Fapt divers joi, 13 februarie 2025, 17:58

Ziua Mondială a Radioului: colaborarea dintre Centrul Meteorologic Regional Banat-Crișana și Radio Reșița

Cu ocazia Zilei Mondiale a Radioului, care în acest an pune accent pe tema „Radioul și schimbările climatice”, am vizitat Centrul Regional de...

Ziua Mondială a Radioului: colaborarea dintre Centrul Meteorologic Regional Banat-Crișana și Radio Reșița
Fapt divers joi, 13 februarie 2025, 13:08

Ziua Mondială a Radioului 2025, dedicată schimbărilor climatice

Ziua Mondială a Radioului este celebrată în fiecare an pe data de 13 februarie. A fost proclamată în 2011 de statele membre UNESCO și...

Ziua Mondială a Radioului 2025, dedicată schimbărilor climatice
Fapt divers miercuri, 5 februarie 2025, 07:45

15 Iunie – Ziua Banatului Montan. Proiect de lege depus în Parlament pentru promovarea regiunii

Banatul Montan, recunoscut printr-o zi oficială de sărbătoare Parlamentarii PSD au depus un proiect de lege pentru declararea datei de 15 iunie...

15 Iunie – Ziua Banatului Montan. Proiect de lege depus în Parlament pentru promovarea regiunii
Fapt divers marți, 4 februarie 2025, 19:15

4 februarie – Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului

Pe 4 februarie, întreaga lume marchează Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului, sub deviza „Uniți prin unicitate”, o campanie care...

4 februarie – Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului
Fapt divers luni, 3 februarie 2025, 16:29

100 de biciclete gratuite disponibile în Timiș, Arad, Hunedoara și Caraș-Severin, prin programul RO Bike Valley

100 de biciclete gratuite au ajuns în diverse localități din județele Timiș, Arad, Hunedoara și Caraș-Severin, fiind oferite pentru a fi...

100 de biciclete gratuite disponibile în Timiș, Arad, Hunedoara și Caraș-Severin, prin programul RO Bike Valley