Plăcerea de a bea cafea este condiţionată genetic
Articol editat de Mirabela Afronie, 30 octombrie 2014, 13:50
Cercetătorii americani de la Şcoala de Sănătate Publică din cadrul Universităţii Harvard cred că un rol important în felul în care o persoană savurează cafeaua şi cantitatea pe care aceasta o consumă îl joacă genele.
Ei au stabilit “genele cofeinei” care dirijează reacţia omului la cafea. Cercetătorii americani susţin că deşi deosebirile dintre oameni sunt mici în privinţa acestui lucru, aceste gene pot influenţa mult percepţia de către organism a acestei băuturi.
Aceştia au analizat rezultatele a circa 20 de cercetări anterioare, la care au participat în total peste 120.000 de persoane. Subiecţii au notat cantitatea de cafea pe care o beau zilnic, după care cercetătorii au căutat diferenţele dintre ADN-urile lor, care erau legate de consumul unei cantităţi mai mari sau mai mici de cafea.
Astfel, cercetătorii au descoperit opt variante de gene, două dintre care erau deja legate de consumul de cafea, informează portalul heealthvesti.com. Patru din cele şase noi variante de gene răspundeau de felul în care organismul prelucrează cofeina şi cum reacţionează aceasta asupra lui.
Două dintre genele descoperite au fost surpriză totală pentru cercetători, deoarece nu a fost descoperită nicio legătură biologică clară între ele şi cofeină, ele fiind legate de nivelul de colesterol şi al glicemiei în sânge. Ultima cercetare explică de ce unele persoane spun că această băutură nu are nicio influenţă asupra organismului lor, iar altele – că consumul de cafea le oferă un plus de energie.
Descoperirea genelor legate de consumul cafelei ar putea ajuta într-o bună zi doctorii să aibă o influenţă asupra pacienţilor care au nevoie de ajutor suplimentar în acest sens.
Sursa: rador.ro